Drugsdealer rijdt agent bijna dood, tweede agent meters meegesleurd aan auto

Agenten houden auto staande aan de Rossinilaan in Den Haag
Agenten houden auto staande aan de Rossinilaan in Den Haag © Regio15
DEN HAAG - Eén agent werd meters meegesleurd aan een auto, een ander werd vol van achter aangereden. Een drugsdealer moest zich daarom dinsdag voor de rechter verantwoorden op verdenking van poging tot doodslag op een politieagent. De man gaf in januari van dit jaar vol gas in een poging aan de politie te ontkomen. 'Hij wilde zo snel mogelijk weg komen, zelfs al was dat ten koste gegaan van het leven van een ander', zegt het Openbaar Ministerie (OM).
Op vrijdagavond 7 januari wilden twee agenten een automobilist aanhouden op de Rossinilaan in Den Haag. Ze zagen de bestuurder drugs verkopen in de buurt van een wooncomplex. Een van de agenten liep naar de auto en trok het portier open om de man te arresteren. Maar de dealer had andere plannen en reed vol gas weg, waardoor de agent meters werd meegesleurd voor hij zich kon losmaken.
Zijn collega, die op dat moment naar de politieauto rende om de achtervolging in te zetten, werd daarna vol in zijn rug aangereden. De agent belandde op de motorkap en viel daar uiteindelijk ook weer vanaf. De wielen van de auto miste hem op een haar na. Na de aanrijding heeft de politie op de automobilist geschoten. Later die dag kon de man worden aangehouden.

Forse gevangenisstraffen

Volgens het Openbaar Ministerie heeft verdachte zich schuldig gemaakt aan drugs dealen, een poging om zwaar lichamelijk letsel toe te brengen aan de eerste agent én poging tot doodslag op de andere politieagent. De officier van justitie zegt dat de verdachte alleen maar oog heeft gehad voor zijn eigen belang.
Het zijn feiten waarop forse gevangenisstraffen staan. Daar komt nog bij dat het OM extra zwaar tilt aan feiten die worden gepleegd tegen agenten. De officier van justitie eiste dinsdag een gevangenisstraf van drie jaar waarvan zes maanden voorwaardelijk. Ook moet de man het, als het aan het OM ligt, twee jaar zonder rijbewijs doen. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.