Leraar op non-actief na anonieme melding over 19 jaar geleden

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
WESTLAND - Het schoolbestuur van scholengemeenschap ISW heeft een leraar op non-actief gesteld na een anonieme melding over een zedenmisdrijf jaren geleden. De melder stelt dat hij een leerling was op de ISW Sweelincklaan in 's-Gravenzande en 19 jaar geleden onzedelijk is betast door de docent. De leraar werkte nog steeds binnen de scholengemeenschap en is verzocht voorlopig weg te blijven, stelt een woordvoerder van ISW. Ook gaat de school aangifte doen bij de politie vanwege de melding.
Het zou allemaal draaien om een zedenmisdrijf in het schooljaar 2003-2004. De leerling zegt 13 jaar oud te zijn geweest toen de leraar hem zou hebben betast aan zijn geslachtsdeel, zo valt te lezen in de melding die ook naar verschillende media is gestuurd. De anonieme leerling zegt lang te hebben geworsteld met het incident en nu pas aan de bel te trekken 'naar aanleiding van de ontwikkelingen omtrent seksueel grensoverschrijdend gedrag in onze maatschappij'.
'Er is inderdaad een anonieme melding binnengekomen', zegt de woordvoerder van de scholengemeenschap. 'In die melding stond dat er 19 jaar geleden iets is voorgevallen. Wij hebben vanaf dat moment de protocollen gevolgd. Dat betekent dat we de vertrouwensinspecteur hebben ingelicht en de politie op de hoogte hebben gebracht. Ook hebben we aangifte gedaan, zodat de politie de melding kan onderzoeken. Ook dat zijn we verplicht volgens de protocollen. Wij wachten het onderzoek van de politie af. De betreffende leraar is gevraagd even niet op school te komen tot het onderzoek is afgerond.' Dat laatste is ook protocol en wil niet zeggen dat de leraar daadwerkelijk iets op zijn kerfstok heeft, benadrukt de woordvoerder.

School doet aangifte

De politie bevestigt dat er in deze zaak een melding is binnengekomen. In juli trok de oud-leerling namelijk aan de bel bij de politie. 'Maar dat ging alleen om een melding, niet om een aangifte', zegt de woordvoerder. 'De melder gaf aan geen strafvervolging te willen. De politie en het Openbaar Ministerie hebben de melding bekeken en besloten geen strafrechtelijk onderzoek te starten.' Ook zegt de politie dat het ISW te kennen heeft gegeven aangifte te doen. 'Als deze aangifte binnen is, zal deze worden beoordeeld.'
De woordvoerder van de scholengemeenschap erkent dat het 'heftige situatie' is dat een leraar meteen op non-actief wordt gezet na één anonieme melding. 'Maar we kunnen gewoon echt geen risico's nemen met dit soort dingen. Mocht blijken dat hij het heeft gedaan is het allemaal terecht, mocht blijken dat hij onschuldig is dan is het wel echt heftig voor de leraar.'
Via de mail is geprobeerd contact te zoeken met de anonieme leerling. Deze reageerde daarop dat hij 'erop terug zou komen' of hij verder contact wilde. Uiteindelijk besloot de melder 'een en ander hierbij af te sluiten' en wellicht in de toekomst pas te willen reageren.