Wel of geen vuurwerkverbod? Burgemeesters willen zo snel mogelijk duidelijkheid

© ANP
ZOETERMEER - Komt er dit jaar nou wel een permanent vuurwerkverbod voor consumenten of niet? De burgemeester van Zoetermeer, Michel Bezuijen, wil dat heel graag op tijd weten en wordt daarin gesteund door de burgemeesters van Den Haag, Leidschendam-Voorburg, Wassenaar en het Westland. Afgelopen week is er een brief gestuurd aan het Ministerie van Algemene Zaken met daarin het verzoek om hierover zo snel mogelijk duidelijkheid te geven.
Tijdens de voorgaande jaarwisselingen van 2020 en 2021 gold er in Nederland een tijdelijk vuurwerkverbod. 'In beide jaren is pas laat besloten tot een vuurwerkverbod waardoor er te weinig tijd was om de handhaving goed te organiseren', stelt burgemeester Bezuijen van Zoetermeer. 'We moeten voldoende tijd hebben voor het nemen van maatregelen om de overlast en schade zoveel mogelijk tegen te gaan.'
Veel dieren en bewoners ervaren nu overlast door het vuurwerk, stelt de Zoetermeerse burgemeester. 'Plus dat we ons elk jaar weer zorgen maken over mogelijke vuurwerkslachtoffers, geweld tegen hulpverleners en brandschade.' Tijdens de jaarwisseling van 2021-2022 bedroeg het totale materiële schadebedrag in Zoetermeer 113.000 euro. Een stijging van 57 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Beschadiging van het wegdek door brandjes op straat zorgt procentueel voor de grootste kostenpost.

Weer een feest voor iedereen

De burgemeester ziet het liefste dat er vanaf dit jaar definitief een vuurwerkverbod voor consumenten wordt ingesteld en dat lijkt er misschien te komen. Nederland moet afscheid nemen van consumentenvuurwerk, vinden GroenLinks en de Partij voor de Dieren in de landelijke politiek. Beide partijen dienden in februari dit jaar een wetsvoorstel in om met ingang van komende jaarwisseling al het consumentenvuurwerk - behalve kindervuurwerk - te verbieden.
Mocht er een verbod komen op het afsteken van vuurwerk door consumenten, dan hopen de burgermeesters op steun van het Rijk voor de handhaving op regionaal niveau. Tevens moet dan de import van zwaar illegaal vuurwerk uit het buitenland in Europees verband aan banden worden gelegd. De burgemeester van Zoetermeer deelt de mening van Tweede Kamerleden Jesse Klaver (GroenLinks) en Esther Ouwehand (PvdD) die het wetsvoorstel hebben ingediend. 'Laten we zorgen dat de viering van oud en nieuw weer een feest voor iedereen is.'