Máxima spreekt studenten over introductieweek: 'Het is fijn dat de koningin ons ziet'

Koningin Máxima op werkbezoek in Delft
Koningin Máxima op werkbezoek in Delft © ANP
DELFT - Hoog bezoek voor de deelnemende studenten aan de introductieweek OWee (Ontvangstweek) in Delft. Niemand minder dan koningin Máxima kwam woensdagmiddag langs. Ze liet zich bijpraten over de verschillende studentenverenigingen in de stad en over de essentiële rol zij spelen in het creëren van sociale contacten van studenten. Het bezoek van de koningin was al gepland voordat de TU Delft aan de vooravond van de ontgroeningsperiode twee studentenverenigingen een officiële waarschuwing gaf.
De koningin bezocht met minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs een speciale informatiemarkt, waar studenten kunnen kennismaken met verenigingen en activiteiten in de stad. Daar sprak Maxima met studenten over prestatiedruk, stress en eenzaamheid. Ook Eleana Vallianatos van Student Onbeperkt, een platform voor studenten met een functiebeperking, praatte met Maxima. Voor studenten met een functiebeperking kan het lastig zijn om mee te draaien bij grote verenigingen. 'Het is fijn dat de koningin maar ook de TU Delft ons steeds meer zien en serieus nemen, om samen die thema's te tackelen', zegt Vallianatos.
Máxima spreekt Delftse studenten over introductieweek
Ook veiligheid en mentale gezondheid waren thema's van de informatiemarkt. Eind vorige week kregen twee studentenvereniging van de TU Delft een officiële waarschuwing na mishandeling en wangedrag.. Eerder dit jaar werd tijdens een ontgroeningsavond van vereniging Virgiel een student naakt in glasscherven op de grond gegooid. Bij het Delfts Studenten Corps (DSC) werden nieuwe studenten vorig jaar met kaarsvet overgoten en vlogen er haren in brand.
Beide verenigingen hebben een proeftijd van drie jaar gekregen. Bij nieuwe incidenten kan de universiteit de erkenning van de vereniging intrekken. In dat geval worden de bestuursbeurzen stopgezet.