Ruim honderd demonstranten in Den Haag voor situatie Oekraïne, vlaggen bij Hofvijver

Vlaggenparade langs de Hofvijver in Den Haag
Vlaggenparade langs de Hofvijver in Den Haag © ANP
DEN HAAG - Alle vlaggen van de twaalf provincies bij de Hofvijver zijn woensdag ingeruild voor vlaggen van Oekraïne. Daarmee wordt aandacht gevraagd voor de situatie in het land. Ook waren er ruim honderd demonstranten aanwezig. Er werd een minuut stilte gehouden voor gesneuvelde of gevangengenomen soldaten, later deze woensdag wordt een livestream opgezet met vijftig andere landen en wordt gelijktijdig het volkslied gezongen.
De demonstratie in het centrum van Den Haag is georganiseerd door Stichting Oekraïners in Nederland. Ook in Rotterdam en Amsterdam zijn acties bezig. In de drie steden wordt door de aanwezigen een menselijke ketting gevormd, in navolging van het wereldwijde initiatief #TheFreeWorldGathering.
Deze woensdag is het Onafhankelijkheidsdag in Oekraïne, waarop wordt stilgestaan bij de afscheiding van de Sovjet Unie in 1991. 'Maar dit is niet het juiste moment voor een viering', zei de Oekraïense Uliana tegen de demonstranten. Minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken was ook in de Hofstad aanwezig om een van de vlaggen te hijsen. Sinds het uitbreken van de oorlog in februari zijn miljoenen Oekraïners op de vlucht geslagen.