Dit zijn vanaf maandag gevolgen van nieuwe dienstregeling NS voor onze regio

REGIO - De NS zet vanaf maandag minder treinen in. De dienstregeling van 2023, die op 11 december ingaat, wordt stapsgewijs aangepast. Het vervoersbedrijf gaat 10 procent minder treinen inzetten. Dat heeft ook gevolgen voor onze regio.
Volgens de NS is aanpassing nodig om beter in te kunnen spelen op het personeelstekort. ’We willen ons personeel een normaal rooster kunnen bieden, zodat ze weer normaal hun werk kunnen doen en ook eens een vrije dag kunnen opnemen’, zegt een woordvoerder van de NS. Intussen wordt vol ingezet op het werven en opleiden van nieuwe medewerkers.
'Anderzijds: de oorspronkelijke dienstregeling voor 2023 was gebaseerd op een verwachte groei aan reizigers. Die blijft echter uit. Dat is jammer, want als je een volledige dienstregeling kunt rijden, kun je mensen terug de trein in krijgen. Daarom is in de spits alles zo goed mogelijk intact gelaten. We willen reizigers een betrouwbare dienstregeling leveren. Dat als je een reis inplant, die trein er ook echt is.’
Rover ontstemd
Vereniging Reizigers Openbaar Vervoer (Rover) baalt van de ingeperkte dienstregeling. 'Het is een slechte zaak', reageert een woordvoerder namens Rover. 'Het vervoer neemt toe na de coronaperiode. Als er treinen uitvallen, zorgt dat voor nog meer drukte en zitten mensen dichter op elkaar.' Een oplossing heeft de woordvoerder niet voorhanden. 'Meer personeel erbij zou helpen, maar alle bedrijven hebben er last van. Je kunt mensen nou eenmaal niet uit de lucht plukken.'
'Het zit er dik in dat forenzen getroffen worden. Treinen gaan minder vaak rijden en zullen te druk worden.' Klachten heeft Rover nog niet ontvangen, maar die worden verwacht wanneer de nieuwe dienstregeling van start is gegaan. 'Meestal beginnen mensen pas na een aantal dagen met klagen.'
De belangrijkste aanpassingen vanaf 5 september algemeen:
- Op werkdagen rijden er vier intercity's per uur waar er nu nog zes rijden
- De avonddienstregeling begint om 20.00 uur in plaats van 22.00 uur
- In het weekend en in de avonduren: elk half uur intercity's en sprinters (nu elk kwartier)
De belangrijkste aanpassingen per 11 december trajecten:
- In de vrijdagspits rijden op een aantal trajecten elk half uur intercity's (nu elk kwartier)
- Op het traject Arnhem-Utrecht-Schiphol-Rotterdam blijven vier treinen per uur rijden (net zoals per 5 september)
- Op het traject Eindhoven-Amsterdam rijdt maandag tot en met donderdag weer elke tien minuten een trein (in plaats van elk kwartier)
- Op het traject HSL-Breda-Rotterdam gaan drie treinen per uur rijden in plaats van vijf
Gevolgen voor trajecten in de regio:
- Leiden-Utrecht: buiten de spits van vier treinen naar twee treinen
- Den Haag-Gouda: blijft vier treinen. Buiten spits naar twee treinen
- Den Haag Hollands Spoor en Laan van NOI: van zes treinen naar vier treinen
- Delft: van zes treinen naar vier treinen
- Leiden - Alphen aan den Rijn: vier treinen. Na de spits één trein in ochtend minder per richting, avond: vier minder per richting.
De zogeheten 'tienminutentreinen' (van zes treinen per uur naar vier treinen) keren ook bij aanvang van de nieuwe dienstregeling per 11 december voorlopig niet terug.