Strand Katwijk wordt in september opgespoten met zand

Het strand van Katwijk, foto ter illustratie
Het strand van Katwijk, foto ter illustratie © ANP
KATWIJK - Rijkswaterstaat begint in september met het opspuiten van het strand van Katwijk. In totaal wordt er meer dan 600.000 kubieke meter zand op het strand gespoten.
Het strand van Katwijk is door golfslag, harde wind en stroming behoorlijk afgekalfd. Daarom worden baggerschepen ingezet die op 14 kilometer uit de kust zand opzuigen en op de kust spuiten. Bulldozers zorgen er vervolgens voor dat het nieuwe zand over het strand wordt verspreid.
De werkzaamheden duren naar verwachting tot eind februari. Het deel van het strand waar gewerkt wordt, is dan steeds verboden gebied. Watersporters mogen dan niet tussen de baggerschepen en de kust varen, omdat er daar een persleiding in het water ligt.

Voor het eerst sinds 2019

Het is voor het eerst sinds 2019 dat het strand van Katwijk weer wordt aangevuld. Toen ging het om minder kubieke meters. Dit jaar worden ook de stranden van Scheveningen, Zeeuws-Vlaanderen, Texel en Ameland versterkt. Die versterking is nodig, omdat het strand en de duinen het achterland moeten beschermen tegen overstromingen vanuit zee.