Verdachte in moordzaak Oud Ade wil eindelijk verklaring geven na anderhalf jaar zwijgen

De politie doet onderzoek op het erf aan de Hofdijklaan
De politie doet onderzoek op het erf aan de Hofdijklaan © John van der Tol
OUD ADE - De 32-jarige Youssef C., een van de vier verdachten voor de moord op Mimoun Bergoual, wil na ruim anderhalf jaar toch een verklaring afleggen over de zaak. Dat liet het Openbaar Ministerie donderdag weten tijdens een tussentijdse zitting. Alle vier de verdachten hebben tot nu toe altijd gezwegen of ontkend iets met de moord te maken te hebben.
Tijdens de vorige zitting begin juni werd bekend gemaakt dat verdachte Latifa T. (40), de echtgenote van de in 2020 vermoorde Mimoun Bergoual, nog een keer gehoord zou worden over de zaak. Omdat Youssef C. nu aan heeft gegeven dat hij na al die tijd toch een verklaring wil afleggen, wordt haar verhoor uitgesteld tot bekend is wat C. precies wil verklaren. Ook de andere Fransman Zakaria C. (25) wordt na de verklaring nog een keer gehoord.
Vastgoedondernemer Mimoun Bergoual (66) werd op 29 december 2020 dood aangetroffen in zijn huis in Oud Ade. Hij zou zijn gewurgd of gesmoord. In eerste instantie werd door zijn echtgenote T. melding gedaan van een overval. Ze verklaarde dat vier onbekende mannen de woning waren binnengedrongen. Ze was daarop het huis uit gevlucht en meldde zich later die nacht bij de politie in Leiden. Uiteindelijk werden T. en de drie Fransmannen vorig jaar opgepakt in verband met de moord. Latifa T. en Zakaria C. bleken geliefden van elkaar te zijn, zo kwam naar voren uit WhatsApp-berichten die werden uitgewisseld tussen de twee.

Onder voorwaarden

De vierde verdachte, Stevens S. (49), kreeg vorig jaar juli te horen dat hij het proces onder voorwaarden thuis af mag wachten. Hij zou medeplichtig zijn geweest door zijn auto beschikbaar te stellen en met de andere Fransman C. die dag van Frankrijk naar Oud Ade te zijn gereden. Net als voorgaande keren vroegen de advocaten van T. en Zakaria C. de rechtbank om hun cliënten voorlopig op vrije voeten te stellen tot de inhoudelijke behandeling. Als tiener zou T. van huis zijn weggelopen, vertelde haar advocaat donderdag tijdens de zitting. 'Sinds ze vastzit, is het contact tussen haar en haar familie weer hersteld. Hun band is sterker en hechter geworden. De moeder van mevrouw is ernstig ziek', aldus haar advocaat.
T. zou bang zijn dat ze haar moeder 'niet meer levend zou kunnen zien' als ze vast moet blijven zitten. De advocaat van Zakaria C. liet weten dat zijn echtgenote in Frankrijk een brief heeft geschreven. Hierin legt de echtgenote uit hoe moeilijk het voor haar is dat C. al die tijd al vastzit. De echtgenote zou hierdoor in financiële problemen zijn gekomen en ook zouden haar kinderen, 'die hem ook als vader zien', hem erg missen, legde zijn advocaat uit. De rechtbank zag alleen opnieuw geen reden om de twee voorlopig op vrije voeten te stellen.

Doorbraak in onderzoek

In maart was er nog een doorbraak in het strafrechtelijk onderzoek. Uit nieuw onderzoek was toen gebleken dat de 66-jarige Bergoual mogelijk enkele uren eerder om het leven is gebracht dan eerder werd aangenomen. Deze conclusie was slecht nieuws voor de vier verdachten in de moordzaak. Dat sluit namelijk wel aan op de tijdstippen dat de auto van de moordverdachten op de Nederlandse snelweg is gesignaleerd. Eerder was dat nog niet het geval. De inhoudelijke behandeling van de moordzaak vindt in november plaats.