Herrie bij Haagse Veenkade blijkt harder dan normaal gesproken toegestaan: 'Extreem vervelend'

De werkzaamheden aan de brug in de Torenstraat veroorzaken zoveel herrie dat klanten wegblijven
De werkzaamheden aan de brug in de Torenstraat veroorzaken zoveel herrie dat klanten wegblijven © Omroep West
DEN HAAG - Het geluid van de werkzaamheden aan de Veenkade in Den Haag is harder dan wettelijk toegestaan. De gemeente heeft daarom van te voren een ontheffing aangevraagd. En die werd ook verleend. Maar de Haagse wethouder Robert van Asten noemt de overlast die ondernemers en bewoners ondervinden wel 'extreem vervelend'.
Toch is de wethouder niet van plan de werkzaamheden tijdens bijvoorbeeld lunch- en dinertijden neer te leggen. Dan zou de klus nog langer duren, zei Van Asten donderdag tijdens een debat in een commissie van de gemeenteraad.
Eerder deze week bleek dat de horecaondernemers aan de Veenkade in het centrum van Den Haag hun omzet vrijwel zien wegvallen als gevolg van de werkzaamheden aan de brug in de Torenstraat. Daar wordt tramlijn 16 vernieuwd. Als sinds 17 augustus wordt het asfalt er op een nieuwe manier verwijderd, aldus de wethouder. Dat gebeurt met onder hoge druk met water. Maar het lawaai dat dit veroorzaakt, is zo hard dat er niemand meer op de terrassen zit of er komt eten. 'Het is gewoon desastreus', zeiden horecaondernemers deze week.

Niemand op terras

Raadslid Ralf Sluijs van Hart voor Den Haag eiste donderdag tijdens een debat opheldering van de wethouder. Het raadslid had zelf het aantal decibel gemeten en kwam uit op 100. 'Als een horecazaak boven de vijftig decibel gaat, volgen boetes van duizenden euro's. En gaat het door, dan wordt die zaak zelfs gesloten.'
Volgens de wethouder zou sprake zijn van 82 decibel op de bouwplaats. Omdat er geluidsschermen om het werk staan, zou het bij de gevels iets minder moeten zijn. Dat is meer dan officieel is toegestaan. Vandaar dat er een ontheffing moest worden aangevraagd. Neemt niet weg dat ook de wethouder moest erkennen dat het om een 'heel hoog' aantal decibellen gaat.
De Veenkade in Den Haag
De Veenkade in Den Haag © Omroep West
De werkzaamheden zouden van te voren zijn aangekondigd met een bewonersbrief. Toch gaat de gemeente donderdag de bewoners en ondernemers nog een keer huis-aan-huis per brief informeren, beloofde Van Asten. Ook gaat een manager van de gemeente persoonlijk langs bij horecaondernemers.

Zo snel mogelijk klaar

De wethouder vertelde ook dat er van 07.00 uur 's morgens tot 19.00 uur 's avonds wordt gewerkt om de klus zo snel mogelijk klaar te hebben. De bedoeling is dat het werk op 31 augustus af is. Dat is twee dagen later dan gepland, maar het werk aan de brug begon ook twee dagen later. In de weekenden wordt er niet gewerkt.
Sluijs deed ook het voorstel om het werk dan in ieder geval tijdens lunch en diner stil te leggen. 'Dan kunnen de ondernemers nog enige omzet draaien.' Dat gaat niet gebeuren, zei de wethouder. Want dan zou het de vernieuwing van de brug nog langer duren. 'Dit is extreem vervelend voor ondernemers en bewoners. Maar helaas echt onvermijdelijk. Lichte troost is dat het volgende week wel voorbij is.'