Tijdelijke opvang Delft nog steeds niet open door tekort aan aannemers: 'Duurt langer dan verwacht'

Beeld ter illustratie
Beeld ter illustratie © ANP
DELFT - De tijdelijke noodopvang voor asielzoekers in Delft is nog steeds niet geopend. Het terrein werd op 25 juli al opgeleverd aan het COA, maar door een laatste check van de brandweer kon de veiligheid voor bewoners en personeel op bepaalde punten niet worden gegarandeerd. Het betekent dat de locatie nu al een maand niet in gebruik is, terwijl de verwachte openingsdatum al eens verschoven is.
Het stadsbestuur laat in een brief aan de gemeenteraad weten dat het nu de bedoeling is dat de tijdelijke opvang eind augustus opengaat. Eerder werd de eerste bewoning uitgesteld naar 4 augustus. Die datum is dus niet gehaald. Een effect op de lengte van het verblijf van het COA heeft het overigens niet; de woonunits blijven vanaf het eerste moment van bewoning vijf maanden staan.
Een specifieke datum voor de échte opening wordt nog niet gegeven, harde garanties zijn er volgens de gemeente Delft namelijk niet. Het is dus vooralsnog onduidelijk hoe lang het tijdelijke centrum blijft staan. 'Door een tekort aan aannemers en de vakantie in de bouw duurt het helaas langer dan verwacht', tekent het stadsbestuur op in de brief.

Locatie niet veilig genoeg

De locatie is op het moment nog niet veilig genoeg voor bewoning. Zo moet er worden gekeken naar de inrichting van elektra, het leidingwerk en het hekwerk om het terrein heen. Het werk daaraan was niet af. Wanneer die problemen zijn opgelost, kan de tijdelijke opvang pas open. Bij navraag laat het COA weten nog te komen met een reactie, dan hopen ze ook een definitieve openingsdatum te kunnen melden.
Het asielzoekerscentrum in Delft wordt komende week bewoond.
Het asielzoekerscentrum in Delft wordt komende week bewoond. © Omroep West
Duidelijk is wel dat er 220 asielzoekers zullen worden opgevangen en, afgezien van de locatie zelf, is alles gereed voor de opvang. Verschillende bewoners hebben al aangeboden om taallessen te geven en daarnaast zijn er ook twee pingpongtafels gedoneerd. De gemeente Delft levert zelf ook nog twee speeltoestellen, voor het geval er kinderen worden opgevangen.

'Samenstelling asielzoekers nog onbekend'

De Delftse basisscholen hebben daarnaast ruimte gemaakt voor in ieder geval 35 kinderen. Dat is iets waar het COA blij mee is 'omdat er in veel gemeenten geen of weinig plek is'. Toch is het niet duidelijk of er ook daadwerkelijk kinderen komen wonen op de tijdelijke opvanglocatie.
'De samenstelling van de bewoners wordt pas vlak van tevoren bekend en is afhankelijke van de situatie op dat moment', laat het COA weten aan de gemeente. Desondanks heeft het stadsbestuur aangegeven gezinnen met kinderen te willen ontvangen. 'Met de Delftse schoolbesturen is hier regelmatig contact over en zij staan klaar om de kinderen in te schrijven zodra die er zijn.'