Youssef bedreigt ex van zijn zus met de dood om uitgelekte naaktfoto's

Schrijvers van de rubriek Bij de Politierechter
Schrijvers van de rubriek Bij de Politierechter © Theresa Hartgers
DEN HAAG - Begin dit jaar besloot Youssef naar de woning van de ex van zijn zus te gaan. De ex uit Den Haag zou naaktfoto’s van Youssef zijn zus hebben gelekt op het internet. De 31-jarige Youssef wilde graag verhaal halen en bonkte op de deur. Maar dat bezoek liep uit op een aangifte van bedreiging met de dood.
Dit is een verhaal uit onze serie Bij de Politierechter.
Het voorval vond plaats in januari. Youssef wist de benedendeur van de portiekflat open te krijgen en ging meteen naar het huis. Hij ramde op de deur en zou dingen hebben geroepen als: 'kom naar buiten' en 'ik maak je af'. Toen hij even later werd gearresteerd, bleek hij ook een flink mes op zak te hebben. Hem wordt nu verweten dat hij doodsbedreigingen heeft geuit of in ieder geval bedreigingen van zware mishandeling.
De jongeman heeft een kaal hoofd en een baard en is in het zwart gekleed. De officier van justitie laat meteen weten dat hem al een voorwaardelijke taakstraf van veertig uur boven het hoofd hing voor het overtreden van de Opiumwet in 2019. De rechter springt in op de nieuwe verdenkingen.

Niks van waar

'Klopt het dat u de ex van uw zus met de dood heeft bedreigd?', vraagt ze. Volgens Youssef is daar niks van waar. Hij is wel naar zijn huis toegegaan, maar hij heeft hem niet met de dood bedreigd, zegt de dertiger weer. Net zoals hij eerder verklaarde bij de politie.
'Wat was dan uw reden om hem te bezoeken?', vraagt de rechter. 'Er waren naaktfoto’s gelekt van mijn zusje. Ze waren op het internet terechtgekomen en ze waren van zijn telefoon afkomstig. Ik was daar erg emotioneel over. Hij heeft die foto’s gemaakt. We hebben geprobeerd contact met hem te krijgen. Hij wilde niet opnemen, zocht zelf geen contact. Toen besloot ik uit emotie langs te gaan', vertelt Youssef.

'Mijn broer en ik hielpen haar'

Volgens hem waren zijn zus en haar ex toen al een hele tijd niet meer samen. 'Ik was ook bezig met de politie vanwege wat er was gebeurd met die foto’s. Mijn broer en ik hielpen haar.'
Maar Youssef besloot vervolgens toch ook zelf actie te ondernemen. Als de rechter vraagt wat voor dingen hij dan wel geroepen heeft, als het geen doodsbedreigingen waren, zegt hij: 'Onze vrouwen zijn goedkoop.' De rechter kijkt hem vragend aan. 'Hoe moet ik dat aan wat u eerder zegt koppelen?' Youssef: 'Omdat hij zo goedkoop met zijn vrouw is omgegaan, dat vind ik. Dat is het, snapt u? Als je geen relatie meer hebt, snap ik niet waarom je nog naaktfoto’s op je telefoon hebt. Je kunt er van alles mee doen, zoals chanteren.'

'Alleen die ex beweert dat'

Ook zou hij naar eigen zeggen nog hebben geroepen dat de ex naar buiten moest komen. 'Daarna ben ik naar beneden gedaan. Er was toen ook een andere jongen beneden, die was getuige. Hij heeft mij niet horen zeggen: ik maak je dood. Alleen die ex beweert dat', zegt Youssef.
Maar in het dossier staat volgens de rechter dat de ex een belletje kreeg van zijn zus. Ze zou hebben gezegd dat Youssef naar hem op zoek was. 'Hij stond daarna voor mijn deur. Riep: kom naar buiten, ik maak je af, ik maak je dood. Ik heb twee kinderen thuis en was echt bang, ik voelde me bedreigd', leest de rechter uit de verklaring van de ex. Ook een buurman heeft verklaard dat Youssef dat heeft gezegd. Youssef zegt verhit: 'Mijn zus weet helemaal niet dat ik erheen ging. Die kan hem nooit hebben gebeld. Ik ben heel eerlijk in wat ik heb gedaan.'

Proberen niet in woede uit te barsten

De rechter zegt dat de ex beweerde dat zijn zus zelfs in de woning was op het moment dat het gebeurde. Net als de moeder van de ex. 'Mijn zus slaapt daar niet! Ze was op haar werk', briest Youssef weer. 'Ook dat kunt u checken, net als of ze heeft gebeld of niet. Snapt u het niet mevrouw? Het zijn gewoon leugenaars!'
'Nou, de moeder zegt: ik was daar met mijn schoondochter en twee kleinkinderen. Mijn schoondochter keek naar buiten en zag dat haar broer voor de deur stond', gaat de rechter verder. Youssef probeert niet in woede uit te barsten. 'Eerst beweren ze dat mijn zus belde en dan is ze opeens in de woning? Wat is het nou?' Youssef zucht.

Eis van veertig uur taakstraf

De officier van justitie vindt bewezen dat hij iemand met de dood bedreigde. 'Meneer heeft het ontkend, maar ik zie het anders. Drie andere mensen verklaren het. En dan had meneer ook nog een mes van dertig centimeter lang in zijn broekband. Ik snap wel dat er emoties loskomen door naaktfoto’s, maar als je ook nog zo’n mes bij je hebt en zo tegen de deur bonkt, dan snap ik dat dat heel bedreigend kan zijn.' Ze eist veertig uur taakstraf en waarvan 20 uur voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.
De advocaat van Youssef zegt: 'Mijn cliënt handelde ter bescherming van zijn jongste zus. De getuigen komen uit de hoek van de aangever. En de vraag is of je het zo zwaar moet laten wegen dat er sprake is van een doodsbedreiging.' Youssef zegt nog dat het verhaal van de ex echt niet klopt.

'Glashelder dat u er een andere kijk op heeft'

'Het is glashelder dat u er een hele andere kijk op heeft', zegt de rechter. 'Maar ik vind dat er voldoende bewijs is voor de doodsbedreiging. Ik hecht waarde aan de getuigenverklaringen.' Youssef slaat uit frustratie met zijn hand op zijn been.
Ze veroordeelt hem tot veertig uur taakstraf, maar geheel voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. Wel moet hij meewerken aan reclasseringsvoorwaarden, waaronder een meldplicht en ambulante behandeling. En de veertig uur taakstraf die hem al boven het hoofd hing, moet hij wel doen. Youssef kijkt niet erg blij als hij wegloopt.
De namen zijn gefingeerd in verband met de privacy.