Niemand wil gas leveren aan Den Haag, stad wil ontheffing voor Russisch bedrijf

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
DEN HAAG - Het is de gemeente Den Haag nog niet gelukt om een nieuwe gasleverancier te vinden. Door Europese sancties moet het contract met het Russische Gazprom uiterlijk 10 oktober worden opgezegd. Den Haag hield een aanbesteding om een nieuwe leverancier te vinden, maar geen enkel bedrijf meldde zich aan.
Den Haag gaat nu om ontheffing vragen, zodat de gemeente zich voorlopig niet aan de sancties hoeft te houden en Gazprom tot 1 januari gas kan blijven leveren. De gemeente denkt dat dit wordt verleend.
Omdat de aanbesteding niets heeft opgeleverd, gaat Den Haag nu onderhandelen met mogelijke gasleveranciers. Dat gascontract zou op 1 januari moeten ingaan. De deal zal wel leiden tot significant hogere kosten, waarschuwt de gemeente. 'Met de huidige markt is over de mate van stijging nog geen concrete uitspraak te doen.'

Verbod op deals met Russische bedrijven

Na de inval van Rusland in Oekraïne ontstond discussie over het gebruik van Russisch gas door overheden. Ongeveer 120 gemeenten in Nederland nemen gas af van het Russische bedrijf Gazprom, waaronder Den Haag, Gouda, Alphen aan den Rijn en Krimpenerwaard.
In april dit jaar werd het verboden nieuwe opdrachten te gunnen aan Russische bedrijven. Ook moeten alle contracten die zijn afgesloten vóór 10 oktober 2022 zijn beëindigd of afgewikkeld, waardoor Den Haag als afnemer bij Gazprom op zoek moest naar een nieuwe leverancier.