Stalker van burgemeester heeft lak aan locatieverbod: 'Ik weiger als zwerver door het leven te gaan'

© ANP
HILLEGOM - Een dakloze man van 50 uit Hillegom trekt zich niets aan van het locatieverbod dat hem eerder is opgelegd voor het stalken van burgemeester Arie van Erk van Hillegom. Door zich voortdurend rondom het gemeentehuis op te houden, wordt hij telkens aangehouden en heeft hij in de cel weer even een dak boven zijn hoofd. De rechter is er klaar mee en heeft de stalker nu een maandenlange gevangenisstraf opgelegd. 'Hij lijkt zich door niets of niemand te laten tegenhouden.'
De man uit Hillegom meent dat hij vorig jaar ten onrechte zijn huis in Hillegom is uitgezet door de woningbouwvereniging. 'Ik wil dat mijn naam wordt gezuiverd', zei hij eerder bij de rechtbank. Hij vermoedt dat de burgemeester een rol heeft gespeeld bij zijn huisuitzetting en verzet zich met hand en tand. 'Ik weiger als zwerver door het leven te gaan.'
Nadat hij vorig jaar december een celstraf van 100 dagen had uitgezeten, dook hij regelmatig op bij het gemeentehuis in Hillegom, ondanks dat de rechter hem had verboden om zich daar binnen een afstand van vijftig meter te vertonen. Hij is welgeteld tien keer vastgezet voor schending van die voorwaarde, ieder keer twee weken lang. Toen de Hillegommer op Koningsdag opnieuw contact zocht met burgemeester Van Erk, was voor justitie de maat vol. Er werd acht maanden celstraf geëist.

'Intens en intimiderend'

De rechter heeft geen goed woord over voor het stalkgedrag van de man. 'Dit is intens en intimiderend.' De Hillegommer wekt de indruk dat hij zich door niets of niemand laat tegenhouden. De rechter legt hem daarom acht maanden cel op, waarvan drie maanden voorwaardelijk, als stok achter de deur.
Bovendien ziet de rechter die voorwaardelijke straf als 'een mogelijkheid om verantwoordelijkheid te nemen voor toekomstig gedrag'. Want als de stalker zich opnieuw bij het gemeentehuis vertoont, kan hij onmiddellijk een maand lang in hechtenis worden genomen, tot een maximum van een half jaar.