Haven van vernieuwde Koekamp krijgt de naam 'Paxhaven'

Zo gaat de haven bij de Koekamp eruitzien
Zo gaat de haven bij de Koekamp eruitzien © Gemeente Den Haag
DEN HAAG - De haven van de vernieuwde Koekamp in Den Haag gaat 'Paxhaven' heten. Dat maakte wethouder Hilbert Bredemeijer vrijdag bekend tijdens de officiële opening van de Koekamp. De Paxhaven maakt onderdeel uit van het opgeknapte stadspark tegenover het Centraal Station, dat de binnenstad verbindt met het Nationaal Park Hollandse Duinen.
In totaal zonden 269 Hagenaren een naamsuggestie in voor de nieuwe haven van de Koekamp, waaronder De Steiger, de Haagse Bootsloot of het Drijfijspaleis. 'Er zaten een paar bijzondere suggesties tussen', lacht jurylid Jeroen Oosterwal. 'Ook waren er veel variaties op namen met de reiger of de ooievaar erin ingestuurd', zegt hij tegen mediapartner Den Haag FM.
Naast de meer excentrieke inzendingen kwamen er ook namen langs die meer voor de hand liggen. 'Zoals de Prinsessehaven of de Koekamphaven', vertelt Oosterwal. 'Er zaten ook namen tussen met veel extra tekst en uitleg, maar dat werd soms te ingewikkeld. Wat dat betreft moest de naam herkenbaar en tijdloos zijn', geeft hij aan.

Pax past perfect

Uiteindelijk besloot de jury dat 'Paxhaven', ingezonden door mevrouw Brink, de beste naam was voor de opstap- en aanlegplek voor kleine boten in Den Haag. Booteigenaren moeten alleen nog wel even wachten voordat zij de Paxhaven daadwerkelijk in kunnen varen. De verwachting is dat de haven pas in het voorjaar van 2023 klaar is.
'Pax, vrede in het Latijn, past natuurlijk perfect bij Den Haag als stad van vrede en recht. Daarnaast is Paxhaven in iedere taal goed uit te spreken en is het makkelijk te onthouden', legt wethouder Bredemeijer de keuze voor de naam uit.

Veel vertraging

Met de werkzaamheden aan de haven lijkt er eindelijk een einde te komen aan de verbouwingen aan de Koekamp. in 2019 werd gestart met de verbouwingen in het stadspark die in eerste instantie vijf maanden zouden duren. Uiteindelijk was het park bij de Koekamp bijna drie jaar dicht. De verbouwing liep vooral vertragingen op door verschillende juridische procedures van buren en natuurorganisaties.