'Het is een ettergezwel', Haagse buurt is klaar met het 'Krot van Kroatië'

Boze buurtbewoners verzamelden zich voor het verloederde pand
Boze buurtbewoners verzamelden zich voor het verloederde pand © Omroep West
DEN HAAG - 'Kijk hoe het erbij staat. Schandalig gewoon.' Een verweerd bronzen bord, afbladderende verf, houtrot in de kozijnen en de ornamenten aan de buitenkant: het 'Krot van Kroatië' aan de Groot Hertoginnelaan in Den Haag is dringend aan een grote opknapbeurt toe, vinden buurtbewoners. Maar het land doet al jaren niets aan de leegstaande monumentale ambassade-villa, die na de val van Joegoslavië aan Kroatië werd toegewezen. De buurt komt nu -voor de zoveelste keer- in opstand met een protest voor de deur en een petitie, die is bezorgd bij de ambassade een stuk verderop.
'Ik ben erg ontstemd. Het is een gemeentelijk monument', zegt buurtbewoner Marcel Tielemans. 'De wijk Duinoord is een beschermd stadsgezicht, en dit is gewoon een ettergezwel in die mooie wijk. Als je het zou opknappen en goed zou onderhouden, dan het wordt weer een parel.'
Ook Idze Spilker is helemaal klaar met de uitstraling van het pand uit 1895. 'Het is niets anders dan een krot, en dat is al jaren zo. Mijn buurman is er binnen geweest en daar is het ook zo. Het ziet er heel slecht uit en als je nog vijf jaar wacht, denk ik dat het gewoon instort.' Er is al zeker tien jaar geen onderhoud gepleegd, en eerdere oproepen en protesten vanuit de buurt hebben niet tot actie geleid vanuit de Kroatische hoofdstad Zagreb.
Zo ziet het pand er nu uit:
Protest en petitie tegen verloederen van Kroatische villa in Den Haag
Kroatië gebruikt het verkrottende pand aan de Groot Hertoginnelaan overigens niet: het staat al jaren leeg. De Kroatische ambassade is gevestigd in een pand aan de Surinamestraat, wat overigens wel keurig onderhouden wordt. Daar gaat de protestoptocht van de Duinoorders dan ook naartoe om een petitie te overhandigen.

Internationaal verdrag

De gemeente Den Haag geeft aan dat het pand inderdaad 'een doorn in het oog' is. 'Maar het feit dat het pand zich binnen onze gemeentegrenzen bevindt, betekent niet dat de gemeente enige bevoegdheid of instrument heeft om in te grijpen, omdat het om een ambassade gaat', laat een woordvoerder weten.
De gemeente wijst naar het Verdrag van Wenen, dat bepaalt dat panden die eigendom zijn van andere landen zijn 'gevrijwaard van onderzoek, vordering, beslaglegging of executoriale maatregelen.' Den Haag kan dus niet veel meer dan de zorgen overbrengen aan Kroatië en hen proberen te stimuleren het pand op te knappen. 'Meer dwingende maatregelen zijn in strijd met het internationale recht.'
© Omroep West

'Moeten we niet accepteren'

Verschillende partijen in de Haagse gemeenteraad vinden dat er nu eindelijk iets moet gebeuren. 'Het enige dat je kunt doen, is blijvend druk uitoefenen. Vanuit het kabinet, de minister van Buitenlandse Zaken, maar ook de burgemeester', zegt fractievertegenwoordiger Rutger de Ridder van de Haagse VVD. 'Uiteindelijk gaan ze wel om, dat geloof ik echt.'
Arjen Dubbelaar van Hart voor Den Haag wil nog een stap verder gaan. Hij wil dat de gemeente Kroatië dwingt het pand op te knappen. Desnoods met een 'last onder dwangsom': de eis dat het pand wordt opgeknapt, anders volgt er een geldboete. Dat dat tot een diplomatieke rel zou leiden, neemt hij op de koop toe. 'Dit moeten we niet accepteren. Het is een monument. Als ik in Dubrovnik in Kroatië een monument zou slopen, zit ik in een mum van tijd in de gevangenis', zegt Dubbelaar.
© Omroep West