Kookdemonstraties en lekker eten, culinaire speurtocht op Tong Tong Fair

Vanja van der Leeden
Vanja van der Leeden © Remko Kraaijeveld
DEN HAAG - Vanaf donderdag staat de Tong Tong Fair elf dagen op het Haagse Malieveld. Voor veel mensen staat een bezoek aan de Tong Tong Fair synoniem aan lekker Indisch eten. Je kan eindeloos slenteren door de eetwijk op zoek naar de lekkerste saté kambing, es tjendol of martabak telor. In het kooktheater worden dagelijks meerdere kookworkshops gegeven. Een van de chefs die in het kooktheater staat, is de Haagse Vanja van der Leeden. In 2019 won ze het Gouden Kookboek -de prijs voor het beste kookboek- voor haar boek Indorock.
Vanja komt al van jongs af aan op de Tong Tong Fair, of Pasar Malam zoals het festival vroeger heette. 'Ik ben er zelfs nog geweest, toen het in de Houtrusthallen was.' Ze lacht, 'Ik vond het altijd stinken naar wierook, maar ik moest mee met mijn oma. In die tijd had ik niks met Indisch zijn en dat kwam doordat mijn oma het juist probeerde af te dwingen. Ik kreeg het op mijn heupen van samenklittende indo’s op de Pasar Malam.'
'Wat dat betreft heb ik een hele evolutie doorgemaakt. Ik kom nu voor de gezelligheid en verheug me om straks op de Tong Tong Fair weer vrienden te ontmoeten en samen te giechelen. Het is een soort nostalgie.'

'De Tong Tong Fair is een pindabolwerk'

'Van Indisch eten hield ik trouwens wel, maar dat was meer ondanks oma. Bij ons thuis geen schriftjes met familierecepten. Mijn oma kon niet goed koken. Als tiener werkte ik op de Pasar bij de eetstand van een oom van een klasgenoot, wij stonden in de bediening. Dat was keihard werken en bestellingen schreeuwen naar de keuken. 'Twee gado gado en een long tong.' We werkten van 12 uur 's middags tot middernacht.'
Kijk hier naar een reportage die Omroep West maakte toen Indorock het Gouden Kookboek won.
'We schonken natuurlijk ook koffie, met een koekje. Een keer had ik gedachteloos zo'n koekje gegeten, ik stop altijd van alles in mijn mond. Maar dat liep even niet zo goed af. Ik kreeg een allergische reactie. Er was op de Pasar ook een handoplegger, die heeft nog geprobeerd met handoplegging de reactie te stoppen, maar dat werkte uiteraard ook niet. Dus toen ben ik maar naar het ziekenhuis gegaan. De Tong Tong Fair is een pindabolwerk', stelt ze droog.

'De rookwolken kwamen op je af'

Vanja heeft al een aantal keer eerder op de Tong Tong Fair gekookt, en dat ging niet altijd zonder slag of stoot. 'Ik zou Balinese eend met soep maken en had natuurlijk het een en ander voorbereid. De soep had ik thuis al gemaakt. Toen ik de laatste voorbereidingen trof deed ik de pan open, die rook helemaal zuur. Vervolgens moest ik de eend aanbraden op zo'n inductiekookplaatje. Die heeft twee standen, hard en zacht. Je raadt het al, ik had hem per ongeluk op de hoogste stand gezet. Toen ik het deksel opendeed kwamen de rookwolken op je af. Er zaten allemaal vrienden in het kooktheater, die moesten heel erg lachen.'
Een tip van Vanja: Mensen vragen mij altijd hoe je het beste boemboes maakt. Dat doe ik met een platte vijzel en die kan je heel goed op de Tong Tong Fair kopen.
Weet Vanja al wat ze op 4 september in het kooktheater gaat maken? 'Het algemene thema van het kooktheater dit jaar is duurzaamheid, no waste. Ik ga een veganistische soto van paddestoelen maken. Dat maak ik met gefrituurde oesterzwammen. Ik hoop dat het nu goed gaat', zegt ze met een knipoog.

Wat gebeurt er nog meer in het kooktheater?

Elke dag worden meerdere kookworkshops gegeven in het kooktheater. We lichten er een aantal uit.
Heb je weleens van klappertaart gehoord? Een van de ingrediënten is jonge groene kokosnoot, klapper ofwel kelapa op z'n Maleis. Hoewel de naam van dit gerecht anders doet vermoeden is klappertaart niet een traditionele taart, maar heeft het meer weg van een custardgerecht. Michael Surjokusumo van Julia - Indo Sweets & Treats, demonstreert in het kooktheater hoe je dit zoete gerecht maakt.
Francis Kuijk, finalist van seizoen vier van Heel Holland Bakt, komt meerdere dagen langs. Ze laat zien hoe je verschillende snoepjes maakt. Satru Asem, dat lijkt op suikerhartjes en Permen Asem een zoetzuur kogeltje dat je met tamarinde maakt. En weet je hoe je gula djawa fudge maakt? Francis deelt haar recept voor dit zachte romige snoepje van palmsuiker.

Vegetarische smoor en Ice Mooncakes

Ben je meer geïnteresseerd in plantaardig recepten, op 11 september staat vegan smoor op het menu en laat de Vegetarische Toko uit Den Haag zien hoe je deze klassieker uit de Indische keuken in een nieuw jasje steekt.
In het kooktheater staan niet alleen koks met Indische roots. Dinsdag 6 september leer je van Fenmei Hu hoe je, ter voorbereiding op het Chinese Maanfeest, Ice Mooncakes maakt. Op 10 september kookt de Leidse Mai Nguyen recepten uit de Vietnamese keuken. De Maleisische chefkok Norman Musa demonstreert op verschillende dagen zijn kookkunsten in het kooktheater.
Norman Musa kookt Maleisisch
LEES HIER MEER FOODVERHALEN