Commissaris van de koning maant Den Haag tot haast: 'Formatie kan niet eeuwig duren'

De Haagse burgemeester Jan van Zanen en commissaris van de koning Jaap Smit
De Haagse burgemeester Jan van Zanen en commissaris van de koning Jaap Smit © ANP
DEN HAAG - Den Haag is de enige gemeente in Nederland waar nog geen nieuw college is gevormd na de gemeenteraadsverkiezingen en daarom vindt de commissaris van de koning in Zuid-Holland dat de onderhandelaars tempo moeten maken. 'Het duurt heel lang', zegt commissaris Jaap Smit.
Nadat de gemeente Putten (Gelderland) dinsdag een coalitieakkoord bereikte, is de Haagse gemeenteraad nu echt de gemeente met de langste formatie. De verkiezingen waren op 14, 15 en 16 maart, ruim vijf maanden geleden.
Het geduld van de politiek en de samenleving lijkt nu wel op te raken. En ook de hoogste baas van de provincie is het daarmee eens. 'Dus ik spoor ook Den Haag aan om snel met elkaar tot overeenstemming te komen', zegt Smit tegen Den Haag FM.

'Het college zit er al heel lang'

Nadat eerdere formatiepogingen van Hart voor Den Haag en D66 mislukten, is CDA-prominent Piet Hein Donner op 13 mei aangewezen om de formatie vlot te trekken. Dat lukte hem, want sindsdien zijn D66, VVD, GroenLinks, PvdA en CDA met elkaar in gesprek over een nieuwe coalitie.
'De paradox van Den Haag is: dat college zit er al heel lang, namelijk het vorige college - en dat moet natuurlijk nieuwe afspraken maken. Maar het duurt heel lang', zegt Smit. 'Deze tijd vraagt om krachtig bestuur, dus eindeloos met elkaar praten over welke afspraken...'

'Niet eeuwig duren'

Volgens Smit moeten de onderhandelaars om nog een andere reden haast maken. 'Er moet op een gegeven moment een begroting liggen en die moet sluitend zijn. Dus je zult met elkaar die keuzes moeten maken en dat kan niet eeuwig duren.'