Nieuws

Fotoserie: eerste Prinsjesdag van Wilhelmina, Juliana, Beatrix en Willem-Alexander

Prinses Beatrix tijdens haar eerste Prinsjesdag in 1956
Prinses Beatrix tijdens haar eerste Prinsjesdag in 1956 © ANP
DEN HAAG - 'De Miljoenennota wordt vaker nog eerder bekend dan de kleding van de koningin en prinses Amalia.' Dat zegt etiquettespecialist Anne-Marie van Leggelo. Komende dinsdag is de eerste keer dat kroonprinses Amalia aanwezig is bij het voorlezen van de troonrede. Drie koninginnen, een koningin-regentes en vier koningen gingen haar voor. Wat droeg men naar de opening van de Staten-Generaal?
Wilhelmina - 1897
Na het overlijden van haar vader koning Willem III in 1890 wordt Wilhelmina als tienjarige al koningin. Omdat ze dan nog te jong is om te regeren, neemt haar moeder koningin Emma tot haar achttiende als regentes deze taak op zich. In 1897, een jaar voordat ze meerderjarig wordt, gaat Wilhelmina voor de eerste keer mee naar Prinsjesdag. Er zitten dan twee koninginnen in de Glazen Koets op weg naar het Binnenhof.
De eerste foto van Prinsjesdag wordt pas in 1922 gepubliceerd, dus we zullen het in die eerste jaren met een beschrijving van de outfit van Wilhelmina moeten doen. Een krant schrijft over haar kleding in 1897: De jonge koningin in haar wit satijnen toilet met wit hoedje, prijkte in al de schoonheid van haar 17 jaren naast haar in zwarte zijde geklede moeder. Toen de koninginnen binnentraden rees heel de zaal op. Aller oogen richtten zich op de jonge vorstin. Hoe gracieus bewoog zij zich, afwisselend met een glimlach op 't blozend gelaat naar rechts en links neigende. Haar slanke rijzige figuur kwam nu op 't voordeligst uit; het trof iedereen dat zij een volwassen dame leek.'
Juliana - 1927
In september 1927 is het de beurt aan prinses Juliana. De prinses is in april van dat jaar meerderjarig geworden. Met haar ouders rijdt ze in de Gouden Koets. Ze neemt plaats naast haar moeder op een eigen troon op het podium in de Ridderzaal. Aan de andere kant van de koningin zit prins-gemaal Hendrik. Hij draagt een militair uniform. Zowel koningin Wilhelmina, als prinses Juliana zijn in het wit gekleed. Prinses Juliana draagt een witte hoed, een cloche, die tot over haar wenkbrauwen valt.
Beatrix - 1956
De witte jurk die prinses Beatrix in 1956 kiest voor haar eerst aanwezigheid bij de Staten-Generaal prijkt tot de grond, op haar hoofd draagt ze een zomers aandoend hoedje. Ook Beatrix neemt op een troon plaats in De Ridderzaal. Aan de andere zijde van haar moeder zit Prins Bernhard, dan nog in militair uniform. Na afloop van de traditionele onderdelen van Prinsjesdag maakt het koninklijk gezin een rijtoer door Den Haag die eindigt bij paleis Huis te Bosch. Het paleis is jarenlang gerestaureerd en op die derde dinsdag in september voor het eerst weer officieel in gebruik. Het Koninklijk gezin met alle vier de prinsessen - Beatrix, Irene, Margriet en Marijke - wuift op de trappen aan de achterkant van het paleis naar een grote groep belangstellenden die hen toejuicht.
Willem-Alexander - 1985
Na drie generaties vrouwen is in 1985 de beurt aan stamhouder en kroonprins Willem-Alexander. In augustus 1985 begint de achttienjarige prins met zijn dienstplicht bij de Koninklijke Marine. Hij draagt tijdens de opening van de Staten-Generaal het uniform van aspirant reserve-officier. Prins Willem-Alexander neemt niet plaats op een troon naast zijn ouders, koning Beatrix en prins Claus. Voor hem is op de eerste rij in de Ridderzaal een stoel gereserveerd. Zijn moeder draagt een lichtgele combinatie met hoedje. Na afloop is er op Paleis Noordeinde de balkonscène, waarbij de bevolking wordt toegewuifd.
LEES OOK: