Kat haalt bakzeil bij rechtbank en moet van Noord-Ierland terug naar Nederland

Complotdenker Micha Kat in 2010
Complotdenker Micha Kat in 2010 © ANP
BODEGRAVEN - Complotdenker Micha Kat wordt deze week uitgeleverd aan Nederland. Dat heeft een rechtbank in Noord-Ierland besloten. Al in juli kwamen Noord-Ierse rechters tot eenzelfde beslissing, maar de verdachte ging in hoger beroep. Micha Kat komt in Nederland terecht te staan voor zes gevallen van opruiing, waaronder voor volgens het Openbaar Ministerie verzonnen verhalen over satanische pedonetwerken en rituele kindermoorden in Bodegraven.
Micha Kat zit sinds vorig jaar zomer vast in Noord-Ierland. Via onlineplatform Red Pill Journal verspreidde Kat samen met mede-complotdenkers Wouter Raatgever en Joost Knevel verhalen over vermeende satanische pedonetwerken en rituele kindermoorden in Bodegraven.
Verder moet hij verantwoording afleggen over oproepen tot ontvoering en bedreiging van RIVM-directeur Jaap van Dissel. Daarnaast moet de complotdenker nog een celstraf van zes maanden uitzitten vanwege een eerdere veroordeling voor smaad en laster.

Begraafplaats overspoeld door complotdenkers

Begraafplaats Vredehof in Bodegraven werd begin vorig jaar overspoeld nadat de complotdenkers, waaronder Micha Kat, via een online platform de verzonnen verhalen verspreidden. Ze stelden dat een deel van de kinderen die op de begraafplaats ligt het slachtoffer zou zijn van kindermoordenaars, onder wie Van Dissel.
Tot grote frustratie en verdriet van de nabestaanden kwamen mensen uit het hele land naar de begraafplaats in Bodegraven om bloemen te leggen. De gemeente moest een noodverordening instellen om de rust weer terug te krijgen en een einde te maken aan de grafschennis.
Bloemen met activistische tekst bij een graf op de begraafplaats
Bloemen met activistische tekst bij een graf op de begraafplaats © Omroep West