Grote staking legt treinverkeer plat: proppen in de bus, drukker op de weg

Sommige reizigers nemen de bus in plaats van de trein
Sommige reizigers nemen de bus in plaats van de trein © Omroep West
DEN HAAG - Door een estafettestaking van treinpersoneel rijden er dinsdag opnieuw geen treinen in de regio. De staking legt de regio Midden-Nederland plat, maar dat heeft gevolgen voor het hele land. In die regio ligt het grote treinknooppunt in Utrecht, waar veel NS-medewerkers aan hun dienst beginnen en waar het treinverkeer wordt gecoördineerd. Hoewel de staking alleen in Midden-Nederland zou zijn, rijden daarom nu in praktisch het hele land geen treinen. Daardoor is het drukker op de weg en in openbaar vervoer dat wel rijdt.
Een verslaggever van Omroep West ziet dat het dinsdagmorgen erg rustig is op station Den Haag Centraal. 'Het lijkt erop alsof vooral mensen die de Nederlandse taal niet machtig zijn, door de staking worden getroffen', vertelde hij in West Wordt Wakker op Radio West. 'Ik sprak net iemand die naar Duitsland moet. Daar heeft ze haar laatste werkdag en moet ze een laptop inleveren. Ook was er iemand die naar Hengelo moet en zich afvraagt of er bussen rijden.'
Reizigers moeten met de bus, metro of op een andere manier naar hun bestemming:
Reizigers getroffen door treinstaking: 'Ik vind het wel een beetje te veel'
Een reiziger uit Barendrecht is vrij nuchter over de staking. 'Iedereen heeft het recht om te staken en dat op zijn of haar manier te laten voelen', zegt hij. Zelf nam hij de e-scooter naar metrostation Slinge in Rotterdam en daarna de tram naar Den Haag.

Drukker op de weg en in ov

Drukker is het dinsdagmorgen in het openbaar vervoer. Veel mensen proberen een plek te bemachtigen in bussen die rijden. Ook op de weg is het drukker dan normaal. Volgens de ANWB hebben vooral automobilisten in de Randstad te maken met vertragingen. Drukker is het op de A4 van Den Haag naar Amsterdam, rond Amsterdam en rond Utrecht. De verwachting is dat ook de avondspits drukker zal zijn dan normaal en dat de spits al rond 15.30 uur zal beginnen.
Drukte bij de bussen op Leiden Centraal
Drukte bij de bussen op Leiden Centraal © Omroep West
Een NS-machinist vertelde aan de verslaggever blij te zijn dat er vandaag helemaal geen treinen rijden. 'Maandag, toen er werd gestaakt in Noord-Holland, was het een hele klus om die treinen toch te laten rijden. Treinen mochten niet stoppen op stations waar werd gestaakt, want dan zouden ze stakingsbrekers zijn', vertelde de machinist aan de verslaggever. 'Daarom hadden ze lijsten mee van stations waar wel en waar niet mocht worden gestopt.'
Roel van Riezen van vakbond CNV zegt in West Wordt Wakker verrast te zijn door het besluit van de NS, maandag aan het eind van de middag, om vanwege de staking vrijwel al het treinverkeer stil te leggen. 'Daarmee is de NS toch slecht voorbereid op calamiteiten.'
Het personeel staakt onder meer voor een beter salaris en een lagere werkdruk. 'Een bedrijf dat alleen stuurt op financiële kansen, winstcijfers en punctualiteit vergeet dat het een bedrijf is voor en door mensen', zegt Van Riezen. 'Een gevoel van saamhorigheid kan de kwaliteit weer naar boven brengen, waardoor mensen weer willen en blijven werken bij de NS.'
Woensdag is er nog een regionale staking in het oosten en zuiden van het land. Wat er daarna gebeurt weet Van Riezen nog niet. 'Misschien volgende week of de week erop een landelijke staking. Want het is een grote teleurstelling dat de NS nog steeds niet met ons om de tafel wil. Ze zeggen wel dat we moeten langskomen, maar ze laten geen goed bod zien.' De onderhandelingen over een nieuwe arbeidsovereenkomst liepen eerder vast. Volgens de NS zijn sommige cao-eisen van de bonden praktisch onuitvoerbaar.

Staatssecretaris: 'leg conflict snel bij'

Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur roept NS en vakbonden opnieuw op om hun conflict snel bij te leggen. 'De impact van de NS-staking vandaag is extreem vervelend voor alle treinreizigers. Ik heb bonden en NS eerder opgeroepen om er samen uit te komen en in het belang van de reiziger doe ik die oproep nu opnieuw', twittert de bewindsvrouw.
Niet al het treinverkeer ligt dinsdag stil. Treinen van regionale vervoerders blijven wel rijden, alleen tussen Alphen aan den Rijn en Gouda niet. Tussen Amsterdam-Centraal en Schiphol rijdt de NS wel. Daar gaat vier keer per uur een trein.