Vrouw (85) om de tuin geleid met bos rozen en verhaal over computervirus

De verdachte die het geld pint
De verdachte die het geld pint © Politie
NIEUWERKERK AAN DEN IJSSEL - Met een verhaal over een computervirus en een bos rode rozen is het een zogenaamde bankmedewerker gelukt om de pinpas en pincode van een 85-jarige vrouw uit Nieuwerkerk aan den IJssel in handen te krijgen. Met die pas is vervolgens 600 euro van haar rekening gehaald. De pinner is daarbij goed in beeld.
Dit is een zaak uit het opsporingsprogramma Team West van dinsdag 30 augustus. Meer zaken zijn hier te vinden.
Het slachtoffer wordt op maandag 18 april thuis gebeld door iemand die zegt van de bank te zijn. Maar omdat ze het allemaal niet zo goed kan verstaan, biedt de man aan de telefoon aan om even langs te komen. Later die dag staat er inderdaad een man voor de deur, die een bos rode rozen voor de vrouw heeft.
Hij vertelt dat er een virus in haar computer zit en dat daardoor het geld op haar bankrekening gevaar loopt: als er niet naar gekeken wordt, kan dat worden gestolen. Maar hij kan het probleem meteen verhelpen. De vrouw moet daarvoor haar bankpas en pincode afgeven en de man kijkt even in haar computer. Daarna vertelt hij dat ze die uit moet zetten, net als haar telefoon en televisie.
Pinner haalt 600 euro van rekening 85-jarige vrouw - Team West

Geld opgenomen

Daarna vertrekt zogenaamde bankmedewerker weer. De 85-jarige vrouw vertrouwt het toch niet helemaal en belt even later zelf haar bank. Dan hoort ze dat er al 600 euro van haar rekening is gehaald. Dat is gedaan bij een automaat bij winkelcentrum Reigerhof in Nieuwerkerk aan den IJssel, door een andere man dan die bij het slachtoffer thuis was.
De verdachte die het geld pint
De verdachte die het geld pint © Politie
De verdachte die het geld opneemt
De verdachte die het geld opneemt © Politie

Herkent u hem?

Bel de opsporingstiplijn: 0800-6070
Bel Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000
Of vul een digitaal tipformulier in op politie.nl of Meld Misdaad Anoniem