Russen grootste wanbetalers in Den Haag, parkeerboetes niet betaald

Russen grootste wanbetalers in Den Haag, parkeerboetes niet betaald
Russen grootste wanbetalers in Den Haag, parkeerboetes niet betaald
DEN HAAG - Diplomaten in Den Haag hebben nog 17.349 euro open staan aan naheffingen voor parkeergeld. De grootste wanbetalers in de stad zijn en blijven de Russen met 67 parkeerboetes op de teller. Dit valt op omdat de nummer twee, Georgië, 'slechts' 28 naheffingen open heeft staan. Het Haagse college spreekt toch van een succes, steeds meer diplomaten betalen hun parkeerboetes.
Volgens de gemeente Den Haag was het al langer bekend dat het overgrote deel van de diplomaten 'netjes' betaalt voor het parkeren in de stad. Slechts een klein deel doet dat zonder daarvoor te betalen. 'We zien bij de laatste groep een duidelijke verbetering van het betaalgedrag', laat het stadsbestuur weten in een brief aan de gemeenteraad.
Vorig jaar was het openstaande bedrag een stuk hoger. Toen had de gemeente Den Haag nog 24.817 euro openstaan bij verschillende ambassades. Dat bedrag is volgens de gemeente nu 'een stuk lager'. De eindstand van dit jaar komt daarmee dus op ruim 17.000 euro.
Het is moeilijk om ambassades aan te pakken op wangedrag in de stad, omdat zij zich kunnen beroepen op het Verdrag van Wenen. Daarin staat dat diplomaten 'diplomatiek onschendbaar' zijn. Ze moeten zich wel houden aan de Nederlandse wet, maar kunnen hier niet berecht of bestraft worden. Dat houdt in dat alleen het land van herkomst maatregelen mag nemen als een diplomaat zich misdraagt. Kortom, het geven van een boete is lastiger dan je zou verwachten. Zo kan de Kroatische ambassade maar moeilijk aangesproken worden op het verkrotten van één van haar gebouwen.

Rusland de grootste wanbetaler

Sinds 2013 informeert het college de gemeenteraad regelmatig over de hoogte van het openstaande bedrag én de top tien wanbetalers. Toenmalig burgemeester Jozias van Aartsen was het toen zat dat diplomaten massaal de boetes verscheurden. De afgelopen jaren loopt het bedrag stevig terug, in 2016 stond nog 30.000 euro open. Het betekent dat het bedrag ieder jaar steevast lager wordt.
Na Rusland en Georgië op de eerste en tweede positie, vullen achtereenvolgens Kazachstan met 24 boetes, Soedan, Bosnië-Herzegovina en Qatar alle drie met 21 boetes, Azerbeidzjan met twintig boetes, de Verenigde Staten met zeventien boetes en Burundi en Indonesië beide met dertien boetes de rest van de top tien.

Openstaand bedrag wordt minder

Een paar landen doen het beduidend slechter ten opzichte van het verleden. Zo waren Qatar, de Verenigde Staten, Burundi en Indonesië vorig jaar nog niet in de top tien wanbetalers te vinden. Toch is het college tevreden dat 'steeds meer diplomaten zich als goede gast gedragen en de lokale regels, ook voor wat betreft het betalen van parkeergelden, naleven', tekent het college verder op.