Einde dreigt voor Zoetermeers museum: 'Het kost 62 euro subsidie per bezoeker'

Museum De Voorde in Zoetermeer
Museum De Voorde in Zoetermeer © Omroep West
ZOETERMEER - Museum De Voorde in Zoetermeer dreigt kopje onder te gaan. Het gebouw aan het Stadhuisplein dat in 2019 opende, moest het 'identiteitsmuseum van Zoetermeer' worden. Drie jaar later lijkt een meerderheid van de gemeenteraad de subsidie te willen stoppen, zo werd duidelijk in de commissievergadering deze week.
'Verleden jaar hebben wij in totaal 870.000 euro aan subsidie overgemaakt', zei fractievoorzitter Francijn Brouwer van ChristenUnie-SGP. Verdeeld over 14.000 museumbezoekers komt dat neer op een subsidiebedrag van 62 euro per persoon.
Cultuurwethouder Marijke van der Meer (Zó! Zoetermeer) kan geen ijzer met handen breken, zei ze maandagavond tijdens de commissievergadering. 'Ons cultuurbudget is beperkt', legde ze uit. 'We kunnen niet twee musea in de lucht houden.' Het college kiest ervoor om het Nationaal Videogame Museum wel overeind te houden.
De druk bezochte commissievergadering
De druk bezochte commissievergadering © Omroep West
Dat besluit is tegen het zere been van het museum. Interim-bestuurder Hans van de Bunte overhandigde tijdens de vergadering 900 steunbetuigingen aan de voorzitter. Zijn boodschap: de subsidie moet blijven en daarnaast veranderen in een langdurige subsidietoezegging. Anders dreigt volgens Van de Bunte belangrijk cultuurhistorisch erfgoed te verdwijnen uit Zoetermeer, zoals de oude ambtsketen van de burgemeester van het voormalige dorp Seghwaert.

Historische collectie achter slot en grendel

Tot irritatie van aanwezige raadsleden was dat erfgoed echter nooit te zien in het nieuwe museum. Ook volgens Jan de Ruiter, de voorzitter van het Historisch Genootschap Oud Soetermeer, een gemiste kans. 'Zoetermeerders komen niet voor filosofisch getinte exposities, maar willen zien hoe het vroeger ging.' Museum De Voorde had er volgens De Ruiter geen belang bij om de historische objecten te exposeren. 'Vanaf het begin is er een zwalkend beleid gevoerd.'
'De reden dat ik hier nu inspreek is dat ik niet wil dat het historisch erfgoed verdwijnt uit Zoetermeer', zei De Ruiter. 'Een groot gedeelte van de collectie hebben wij geschonken. Ik spring nu in de bres, want de schenking moet weer terug naar ons. Op basis van afspraken, convenanten en overeenkomsten die toen zijn gesloten.' Als het aan het historisch genootschap ligt, komt er een kenniscentrum dat het historisch erfgoed van Zoetermeer beheert en tentoonstelt. 'En zoals ik het nu inschat kan dat al voor 150.000 euro per jaar.'
In de raadsvergadering van maandag 12 september wordt over het lot van museum De Voorde gestemd.