Honderden buitenlandse kentekenplaten gevonden in Leimuiden

Beeld ter illustratie
Beeld ter illustratie © ANP
LEIMUIDEN - Bij controles aan onder andere de Tuinderij in Leimuiden zijn 282 buitenlandse kentekenplaten gevonden. De kentekenplaten vonden de politie en de Omgevingsdienst West-Holland bij een zogenoemde 'integrale controle'. Dit soort controles bij bedrijfspanden wordt uitgevoerd om ondermijning tegen te gaan.
De politie laat weten dat de kentekenplaten zijn meegenomen voor nader onderzoek en ook worden vernietigd. Het is volgens een woordvoerder nog onduidelijk of er ook sprake is van kentekenfraude. 'Daar doet een gespecialiseerde eenheid onderzoek naar', vertelt een woordvoerder van de politie.
De kentekenplaten die zijn gevonden kunnen volgens de gemeente Kaag en Braassem aanwijzingen zijn voor een criminele activiteit. Mensen die daar slachtoffer van worden hebben daar ook flink last van. Zo kan het zijn dat mensen boetes ontvangen voor dingen die zij helemaal niet hebben gedaan. Het is volgens het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit een manier waarop criminelen zoveel mogelijk onder de radar blijven.
Het komt steeds vaker voor dat criminelen woningen en bedrijfspanden huren om drugs op te slaan, auto's 'koud' te zetten of om criminelen te huisvesten.
'In dit geval waren bij de gemeente signalen binnengekomen over ondermijning in de onderzochte panden', legt de woordvoerder van de politie uit. Het was dan ook de aanleiding dat de gemeente, de omgevingsdienst en de politie onaangekondigd langskwamen om onderzoek naar ondermijnende activiteiten. Dat soort activiteiten gebeurt ongemerkt, het is volgens de gemeente dan ook de reden dat dit soort controles de komende tijd vaker kunnen voorkomen.