Veel meer gevallen van onterechte flitsboetes: 'Mijn man lag in het ziekenhuis!'

Post uit Leeuwarden, verstuurd door het CJIB
Post uit Leeuwarden, verstuurd door het CJIB © ANP
REGIO - Albert van der Veen is zeker niet de enige die onterecht een boete op de deurmat zag ploffen, nadat zijn kenteken door een flitspaal werd vastgelegd. Dat blijkt uit de tientallen reacties op de Facebookpagina van Omroep West. Na het artikel over het slachtoffer van kentekenfraude, stroomden de reacties van lotgenoten binnen. 'Mijn man had een boete gekregen, zou door rood licht zijn gereden. Hij lag in het ziekenhuis!'
Eind juni kreeg Albert van der Veen uit het Gelderse Dieren een boete van 250 euro, omdat hij door rood licht zou zijn gereden in Rijswijk. 'Te gek voor woorden, ik ben daar helemaal niet geweest', vertelde hij aan Omroep West. Waarschijnlijk was hij slachtoffer van kentekenfraude en is zijn kenteken nagemaakt en op dezelfde soort auto bevestigd.
'Ook hier gebeurde dat', schrijft Alie Hoekstra op Facebook. 'Mijn man had een boete in Rotterdam gekregen, zou door rood licht zijn gereden. Dit was onmogelijk, omdat mijn man in het ziekenhuis lag.' Nadat alle bewijzen waren opgestuurd, is de boete vernietigd. Maar het kan nog gekker.

'Ik was geëmigreerd'

De Haagse Milenka Janssen had volgens het boeteafschrift met haar scooter in Amsterdam getankt, terwijl ze in Rotterdam woonde. Een aantal maanden geleden is ze geëmigreerd naar een ander land. 'En mijn scooter staat sindsdien stil.' Astrid de Boer uit Rijswijk gaat iets verder terug in de tijd. 'Dit heb ik zo'n veertig jaar geleden twee keer gehad. Beide keren voor laten komen en niet hoeven betalen.' Ze kon bewijzen dat haar auto niet op de plek geweest was waar de boete werd uitgeschreven.
Bij Petra Derksen uit Den Haag was zelfs de auto van een totaal ander merk dan wat bij het kenteken hoorde. 'Het was een andere auto met ons nummerbord. Op de foto stond een BMW en wij hadden een Nissan.'

Kans op aanhouding klein

Hoe vaak kentekenfraude voorkomt is onduidelijk. Alleen gestolen of vermiste kentekenplaten worden geregistreerd. In 2019 waren dat er 9400. 'Criminelen hebben een financieel belang bij het kopiëren van kentekenplaten, maar vooral belangrijk is dat ze niet traceerbaar zijn. Zo kunnen ze onder de radar blijven. De kans op aanhouding is bijzonder klein', vertelde André Bouwman eerder van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit.
De politie adviseert aangifte te doen en een nieuw kentekenbewijs aan te vragen, met een nieuw kenteken. De RDW raadt aan om kentekenplaten vooral goed vast te zetten. Aan het namaken van kentekens is weinig te doen. In 2015 is een chip getest waardoor kentekenplaten op afstand kunnen worden uitgelezen, maar die chip is nooit ingevoerd.