Mishandelde boa's in Zoetermeer nog steeds thuis: 'Niet in staat functie uit te voeren'

© ANP
ZOETERMEER - Vier boa's die 2,5 week geleden in Zoetermeer werden mishandeld, zitten nog altijd arbeidsongeschikt thuis. 'Deze mensen zijn nog steeds niet in staat hun functie weer normaal uit te voeren', zegt burgemeester Michel Bezuijen van Zoetermeer.
Op vrijdagavond 12 augustus ging het mis toen twee handhavers een auto aan de Vogeldreef in de wijk Seghwaert wilden controleren. De inzittenden gingen ervandoor. Na een korte achtervolging werden de boa's vervolgens belaagd en mishandeld door een groep van ongeveer vijftien personen. Volgens burgemeester Bezuijen moesten de handhavers hun noodknop gebruiken om de spoedassistentie van collega's en politie te vragen. Uiteindelijk liepen zeven handhavers verwondingen op, waaronder een gebroken bovenarm. Een van hen moest worden behandeld in het ziekenhuis.
Twee dagen na de vechtpartij sprak voorzitter Richard Gerrits van Vakbond BOA-ACP van 'het heftigste incident dat wij tot nu toe hebben meegemaakt'. 'Tijdens de mishandelingen werd een van de boa's zelfs bijna gewurgd', zei Gerrits. 'Dit is schokkend. We zien dat de maatschappij steeds harder wordt en dat de boa's hiervan de klappen moeten opvangen.'

'Van onze handhavers blijf je af'

Ook het voertuig waarmee de handhavers op pad waren, is tijdens de mishandeling vernield. Praten over het incident maakt de burgemeester van Zoetermeer nog steeds zichtbaar boos. 'Deze mensen helpen onze stad veiliger maken. Van onze handhavers blijf je af. Zo simpel is het.'
In totaal werden kort na het incident vier mensen opgepakt, een van hen is weer op vrije voeten maar moet later voor de rechter komen voor belediging. Drie verdachten die al in voorarrest zaten, moesten op 25 augustus voor de raadkamer van de Haagse rechtbank verschijnen. Deze heeft hun voorarrest met negentig dagen verlengd. De politie is nog bezig met het onderzoek.