Fietser knalt tegen laadklep en overlijdt, OM wil gevangenisstraf voor trucker

De plaats van het ongeluk
De plaats van het ongeluk © Regio 15
DEN HAAG - Een 40-jarige vrachtwagenchauffeur uit Gelderland moet als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt nog zeker drie maanden de gevangenis in voor het veroorzaken van een dodelijk verkeersongeluk in Den Haag, in 2019. Daarbij reed een fietser tegen de laadklep van zijn wagen aan, met fatale gevolgen.
Het ongeluk gebeurde op 28 maart 2019 op de kruising van de Terletstraat en de Nunspeetlaan in Den Haag. De chauffeur parkeerde zijn vrachtwagen in de bocht waarna hij besloot de laadklep naar beneden te halen om zijn vracht te lossen. Kort daarna ging het mis.
Een nietsvermoedende 48-jarige fietser kwam de bocht om en werd verrast door de uitstekende laadklep. Hij raakte zwaargewond door het ongeluk en overleed enkele dagen later.

Zak met uien

Volgens het OM mankeerde er van alles aan de laadklep en heeft de verdachte zich niet aan de voorgeschreven veiligheidsmaatregelen gehouden. Zo ontbraken er vlaggen en lampen die ervoor moesten zorgen dat de klep goed zichtbaar was. Ook bleek de laadklep niet gekeurd te zijn, zegt het OM. De officier van justitie eiste een gevangenisstraf van zes maanden, waarvan drie maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. Ook eiste ze een rij-ontzegging van twee jaar.
Tijdens de rechtszaak woensdag meende de verdachte niet te weten dat er iets aan de klep mankeerde. 'Ik wist niet dat een laadklep ook gekeurd moest worden', zei hij. De verdachte zei wel dat hij dit keer geen extra pionnen had neergezet. 'Normaal doe ik dat, maar die waren kort daarvoor gestolen. Dat gebeurt heel vaak in Den Haag. Dan nemen ze ze gewoon mee.' Naar eigen zeggen had hij daarom een zak met uien op de klep gelegd om die meer zichtbaar te maken. 'Zo’n zak is oranje, dus dan kon je zien dat er wat aan de hand was.' Op camerabeelden van vlak voor en na het ongeluk was de zak met uien alleen niet te zien.

'Met stomheid geslagen'

Volgens het OM was de 40-jarige verdachte al een gewaarschuwd mens. Eerder had hij op precies dezelfde plek al een ongeluk veroorzaakt. 'Ik was met stomheid geslagen toen ik de samenvatting van het eerdere ongeluk las. Ook toen stond meneer in de bocht geparkeerd. Het is bijna een samenvatting van deze zaak. Ik vind het volstrekt onbegrijpelijk dat verdachte erna geen extra maatregelen heeft genomen', zei de officier van justitie. 'Zeker als beroepschauffeur had hij zich bewust moeten zijn van de risico’s.' De rechter doet over twee weken uitspraak.