Opnieuw ellende in winkelcentrum niet uitgesloten, maatregelen blijven

In het gebied geldt een samenscholingsverbod
In het gebied geldt een samenscholingsverbod © John van der Tol
NOOTDORP - Het samenscholingsverbod bij winkelcentrum Parade en voetbalvereniging RKDEO in Nootdorp is met minstens één maand verlengd. Ook blijven de camera's in het gebied nog een maand hangen. Dat maakt de gemeente Pijnacker-Nootdorp bekend. De maatregelen werden op 23 juli genomen vanwege conflicten tussen verschillende groepen jongeren in en rond het winkelcentrum in Nootdorp.
In het eerste half jaar van 2022 was er rondom het winkelcentrum in Nootdorp veel onrust en overlast, veroorzaakt door meerdere groepen jongeren. Er waren 'sterke vermoedens' dat verschillende jongeren in het gebied wapens bij zich droegen. De spanningen tussen de groepen zouden al een tijdje spelen. Het leidde tot meerdere geweldsincidenten, waaronder een melding van een schietincident. Ook zou een steekpartij in de Haagse wijk Ypenburg met de conflicten te maken hebben.
Daarom besloot de gemeente Pijnacker-Nootdorp samen met de politie en het Openbaar Ministerie (OM) om cameratoezicht en een samenscholingsverbod in te voeren. Volgens de gemeente hebben deze maatregelen 'positieve effecten'. Zo is er bijna geen overlast meer van jongeren en is de rust in het centrumgebied van Nootdorp grotendeels teruggekeerd. 'Bewoners en ondernemers zijn positief over de effecten van de maatregelen', zegt de gemeente.

Verlenging nodig

Maar Pijnacker-Nootdorp laat daarbij wel weten dat een verlenging van de maatregelen nodig is. 'Voor het opheffen van de maatregelen is het nog te vroeg. In samenwerking met de politie, jongerenwerk en het Openbaar Ministerie is de gemeente een groepsaanpak gestart. Deze aanpak bevindt zich in een vroeg stadium, waardoor er nog onvoldoende effect is op het gedrag van de jongeren', zegt de gemeente.
Daarnaast wordt het samenscholingsverbod nog niet door alle jongeren nageleefd. 'De politie heeft de afgelopen vijf weken bekeurd en gewaarschuwd. De kans bestaat dat de jongeren zich zonder maatregelen opnieuw verzamelen in en rondom het centrum van Nootdorp waardoor de overlast terugkomt', laat de gemeente weten. Op 1 oktober zal Pijnacker-Nootdorp samen met de politie en het OM besluiten of het samenscholingsverbod en cameratoezicht opnieuw verlengd moeten worden.
Het samenscholingsverbod houdt in dat groepen van drie mensen of meer tussen 14.00 uur en 0.00 uur niet meer in het gebied samen mogen komen. Wie zich daar niet aan houdt, krijgt een bekeuring.