Huize Ivicke niet meer gekraakt: krakers gaan zelf weg

Huize Ivicke
Huize Ivicke © ANP
WASSENAAR - De krakers van Huize Ivicke langs de N44 bij Wassenaar zijn vertrokken. Dat bleek donderdagochtend toen de gemeente de vervallen monumentale villa wilde ontruimen. De krakers hadden van de gemeente tot donderdag de tijd gekregen om te vertrekken. De gemeente inspecteert het pand nu en later donderdag worden er bouwhekken en camera's neergezet om te voorkomen dat de krakers terugkomen.
Huize Ivicke werd in 2018 gekraakt nadat het al jaren stond te verkrotten. Eigenaar Ronnie van de Putte deed niets met het pand en dat was de krakers een doorn in het oog. De gemeente zei ook niet blij te zijn met de situatie, maar de krakers konden er vier jaar lang relatief ongestoord blijven zitten. In die jaren was de gemeente in een heftige juridische strijd verwikkeld met Van de Putte over herstel van het vervallen rijksmonument.
Van de Putte heeft in die periode meerdere keren betoogd niets te kunnen doen omdat er krakers in het pand zaten. De gemeente bestreed dit en na veel rechtszaken en vergaderingen startte de gemeente zelf met een verbouwing. Dat noemde de gemeente 'instandhoudingswerkzaamheden'. De gemeente liet weten dat de krakers werklui gewoon binnenlieten en het werk geen strobreed in de weg legden.

Rechter: krakers moeten weg

In verschillende rechtszaken oordeelde de rechtbank steeds dat de krakers mochten blijven zitten. Reden was dat er geen plannen waren om iets met Ivicke te doen. Dat veranderde nadat de gemeente het pand voor ruim 1 miljoen euro had verspijkerd. Van de Putte liet toen weten dat het zo mooi was geworden, dat hij er zijn eigen kantoor wilde gaan vestigen. Toen was er dus een plan.
December vorig jaar oordeelde de rechter dat de krakers toch moesten vertrekken. Dit leidde weer tot verschillende andere procedures bij de rechtbank en zelfs bij de Raad van State. Het definitieve oordeel kwam voor de zomer. Vanaf 14 juli mocht de gemeente in principe de krakers uit Huize Ivicke halen. De gemeente gaf hen uiteindelijk tot 1 september de tijd om te vertrekken. Donderdag kwamen politieagenten en ambtenaren naar Ivicke toe en constateerden dat de deur op slot zat en de krakers waren verdwenen.

Bouwhekken en camera's

Huize Ivicke wordt donderdag uitgebreid geïnspecteerd door de gemeente. Alle toegangen en deuren bleken donderdagmorgen door de krakers geblokkeerd te zijn, schrijven burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. Vervolgens werden er bouwhekken en camera's rond het pand geplaatst zodat het niet direct opnieuw gekraakt kon worden. Van de Putte moet zelf ook maatregelen nemen om dit te voorkomen. Dat was een harde eis van de gemeente. Een woordvoerder van de gemeente kan niet zeggen of de bouwhekken en de camera's donderdag door de gemeente of door Van de Putte worden neergezet.
In de brief die de B&W aan de raad hebben gestuurd over Huize Ivicke staat ook dat Van de Putte de rekening van ruim 1 miljoen euro voor de verbouwing die de gemeente heeft uitgevoerd, niet heeft betaald. De gemeente gaan hem nu een laatste aanmaning sturen. Als daar ook niet op wordt gereageerd gaat de gemeente 'andere invorderingsmaatregelen' nemen. Daarover worden geen details gegeven. In 2020 liet de gemeente beslag leggen op Ivicke zodat het rijksmonument kon dienen als onderpand voor de kosten die gemaakt gingen worden. Dat beslag is nooit opgeheven.