Bij zeilongeluk omgekomen Tara (12) was 'levenslustig, sociaal en zelfstandig'

DEN HAAG - Een levenslustig, sociaal en zelfstandig meisje. Zo omschrijft rector Katrien van de Gevel van het Dalton Den Haag de 12-jarige Tara uit 2-vwo, die woensdag omkwam bij het ongeluk met een zeilklipper in de buurt van Terschelling. 'Onze gedachten gaan uit naar de ouders van Tara, de andere kinderen van het gezin, vrienden en vriendinnen en alle kinderen die erbij waren.'
'Het is intens verdrietig. Het is ook het ergste wat een school kan overkomen', vertelt Van de Gevel geëmotioneerd tijdens een persconferentie op de middelbare school. 'We beginnen een zeilweek met de tweede klassen, iets dat we al dertig jaar doen. Het is een week voor teambuilding waar de leerlingen en de begeleiders ontzettend naar uitkijken en enthousiast van terugkomen. Ik kreeg de hele week filmpjes die lieten zien hoe leuk het was. En zo was het ook, tot een uur of twaalf gistermiddag.'
Bekijk hieronder een terugblik op het drama in de Waddenzee:
Omgekomen meisje Waddenzee is 12-jarige Tara
Op dat moment varen zeven schepen met leerlingen van het Dalton op de Waddenzee. In één daarvan, de zeilklipper Risico, zit de vwo-leerlinge Tara samen met elf andere scholieren en een begeleider. Ze zijn op weg naar Vlieland. 'En toen brak de giek. De afloop is bekend, Tara is overleden', zegt Van de Gevel.
De giek van deze boot brak af
De giek van deze boot brak af © ANP
'De schipper heeft meteen de hulpdiensten ingeschakeld, die na 20 minuten aan boord waren. De leerlingen zijn opgevangen op het benedendek. Ze zijn daarna met hun begeleider met een reddingsboot naar Harlingen gebracht. Daar zijn ze ontzettend goed opgevangen', prijst Van de Gevel de inzet van de hulpdiensten. De scholieren zijn later op de dag met de bus terug naar Den Haag gebracht.
Leraren en mentoren van het Dalton hebben donderdag met de leerlingen en ouders gesproken. Ook Slachtofferhulp was daarbij. 'Je ziet dat leerlingen heel graag iets willen doen, en daar hebben sommigen ook al ideeën bij. Sommigen huilen, anderen willen ook voetballen en vanavond gewoon naar de training. Morgen kan het weer anders zijn. Voor ons is het nu de taak om de leerlingen heel goed in de gaten te houden en dit een plek te geven.' De school is in overleg met de familie bezig met het inrichten van een herdenkingshoek voor Tara.
Rector Katrien van de Gevel van het Dalton op de persconferentie
Rector Katrien van de Gevel van het Dalton op de persconferentie © ANP
Niet alleen de tweede klassen van het Dalton waren op schoolreis. De brugklassers waren in Hengelo en Putten, de derde klassen zaten in het Duitse Trier. De oudere broer van Tara zat in de derde klas. Alle reizen zijn afgebroken na het fatale ongeluk op de Waddenzee. De school draait vrijdag volgens een aangepast rooster. Het is de bedoeling dat de lessen maandag weer van start gaan. 'We houden er rekening mee wat leerlingen en docenten aankunnen.'
Over de oorzaak van het ongeluk weet rector Van de Gevel nog niets. Daar wordt nog uitgebreid onderzoek naar gedaan. De boot is in beslag genomen voor verder onderzoek, laat een woordvoerder van de politie donderdag weten. Ook de politie kan nog niets kwijt over de eventuele oorzaak van het afbreken van de giek. 'Op dit moment zijn we getuigen aan het horen en kijken we of er beelden zijn van het incident', aldus de woordvoerder.

'Mijn hart breekt'

De Haagse burgemeester Jan van Zanen werd woensdagmiddag gebeld over het dodelijke ongeluk. 'Dit soort telefoontjes grijpen in. Ik ben ook vader en sinds kort grootvader. Dan hoor je van zo'n meisje. Vreselijk', vertelt hij tijdens de persconferentie.
'Ik heb net met de mentor en de begeleider uit de boot gesproken en ik moet zeggen: mijn hart breekt. Hoe ze erover vertellen, hoe sterk ze zijn en hoe liefdevol ze ook zijn voor de leerlingen. Het is iets dat je als kind, maar ook als begeleider of mentor, je hele leven niet meer vergeet.' De gemeente heeft hulp aangeboden aan de school en de nabestaanden. 'We zijn er voor hen', zegt Van Zanen.