Doodgeschoten militair komt uit Leimuiden

Simmie Poetsema
Simmie Poetsema © Ministerie van Defensie
LEIMUIDEN - De 26-jarige militair die in de Amerikaanse stad Indianapolis werd doodgeschoten, komt uit Leimuiden. Dat bevestigt de gemeente Kaag en Braassem donderdag aan Omroep West. Simmie Poetsema werd afgelopen weekend bij zijn hotel beschoten. Hij overleed twee dagen later in het ziekenhuis in het bijzijn van zijn familie en collega's. Twee andere militairen werden ook geraakt bij de schietpartij, maar zij zijn bij kennis en aanspreekbaar.
'We ervaren dat het overlijden veel losmaakt in onze gemeenschap, omdat hij opgegroeid is in Leimuiden en daar zijn familie en vrienden ook nog heeft', reageert burgemeester Astrid Heijstee-Bolt van Kaag en Braassem. 'We wensen hen allen enorm veel sterkte met dit grote verlies.'
De commando's waren in de staat Indiana voor een training in het nabijgelegen Butlerville, waar het Muscatatuck Urban Training Center van het Amerikaanse ministerie van Defensie staat. Daar trainen militairen gevechten in steden en dorpen.

'Verdachte zocht ruzie'

De schietpartij gebeurde in de nacht van vrijdag op zaterdag rond 4.00 uur, in de vrije tijd van de militairen. Vlak daarvoor zou er een vechtpartij zijn geweest in een bar. Dat heeft de burgemeester van de Amerikaanse stad bekendgemaakt, zo meldden lokale media WRTV en IndyStar eerder deze week.
Een 22-jarige verdachte is inmiddels door de Amerikaanse politie gearresteerd. Hij wordt verdacht van moord. De man zou deel hebben uitgemaakt van een groepje dat die avond uit was op ruzie, blijkt uit rechtbankdocumenten die zijn ingezien door de lokale krant The Indianapolis Star.
De schietpartij was bij dit hotel in Indianapolis
De schietpartij was bij dit hotel in Indianapolis © AP
Een getuige zag van de overkant van de straat dat het groepje van de verdachte eerder ruzie zocht met een groepje andere mannen en een van hen duwde, schrijft de krant. Dit groepje liet zich echter niet provoceren, waarna ze het bij de Nederlandse commando's probeerden. Volgens de getuige werd een van de ruziezoekers neergeslagen, waarna een andere riep dat hij een 'strap' (riem) zou halen, straattaal voor een vuurwapen. De groepjes gingen uit elkaar en even later vond de schietpartij plaats.

Drive-by shooting

Volgens burgemeester Joe Hogsett van Indianapolis heeft de politie 'een goed beeld' van wat er zich heeft afgespeeld. 'Zoals ik het begrijp was er een ruzie in een bar, waarna de Nederlandse militairen teruggingen naar hun hotel. Ik weet niet precies wat ze samen buiten deden, maar er is mij verteld dat er een drive-by shooting was en dat er daardoor drie slachtoffers vielen.'
Het lichaam van de omgekomen Simmie uit Leimuiden wordt deze week nog overgevlogen naar Nederland. Over zijn uitvaart is niets bekend. Ook de gewonde collega's worden deze week overgebracht naar Nederland.
Op inventieve wijze creëerde hij een nieuwe toegangsweg naar de luchthaven
Korporaal der 1e klasse Simmie Poetsema wilde anderen altijd helpen. Zo staat hij bij 'zijn' korps bekend, schrijft het ministerie van Defensie in een reactie op zijn dood. 'Zo bewees hij zijn eenheid grote diensten toen hij naar het Afghaanse Kabul werd gestuurd voor de evacuatie-opdracht vorig jaar. Terwijl de chaos rond het vliegveld opliep was het onder andere Simmie die op inventieve wijze een nieuwe toegangsweg naar de luchthaven creëerde. Daardoor waren de commando’s in staat honderden Nederlandse staatsburgers en Afghanen te evacueren.'
Simmie tijdens de evacuatie in het Afghaanse Kabul
Simmie tijdens de evacuatie in het Afghaanse Kabul © Ministerie van Defensie
Op de thuisbasis van de commando's in Roosendaal, de kazerne van de Leimuidenaar, is een minuut stilte gehouden om hem te herdenken. Ook is er een stilteplek ingericht. 'Daar is afgelopen dagen veel gebruik van gemaakt', meldt Defensie.

Andere militair uit Kaag en Braassem overleden

Het is de derde keer in dertien jaar dat een militair uit de gemeente Kaag en Braassem is overleden. Op 29 mei 2012 kwam marinier Ryan Bakker uit Rijpwetering in Duitsland om het leven, waar hij was voor een oefening. Toen hij en zijn collega's op pad werden gestuurd om ergens op het terrein een brandje te blussen, sloeg de Land Rover waarin ze zaten over de kop.
De 21-jarige Ryan sloeg tijdens het omslaan van de auto met zijn hoofd tegen een uitsteeksel van het zitje van een affuit, dat is een onderstel waaraan een wapen bevestigd kan worden. Hij overleefde de klap niet.

Soldaat Jordy overleed in 2009

Een paar jaar eerder, op 11 mei 2009, stierf Jordy Matthijssen. Ook hij was militair en woonde in Leimuiden. Jordy overleed door een auto-ongeluk toen hij schietoefeningen had gehad en op weg was naar zijn kazerne. Hij werd 19 jaar. In Leimuiden kreeg Jordy een begrafenis met militaire eer.