'Twee jaar langer en ruim 100 asielzoekers extra in gevangenis'

PI Zoetermeer | foto Omroep West
PI Zoetermeer | foto Omroep West
ZOETERMEER - Als het aan het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) ligt, blijft de noodopvang van asielzoekers en statushouders in de voormalige gevangenis van Zoetermeer twee jaar langer open. Dat verzoek is bij de gemeente neergelegd. Door een gebrek aan opvangcapaciteit en woonruimte voor statushouders, blijft de noodopvang hard nodig, aldus het COA.
In een brief wordt de gemeente Zoetermeer gevraagd om noodopvang tenminste één jaar langer toe te staan, maar bij voorkeur twee jaar. Verder vraagt het COA of de opvangcapaciteit maximaal benut mag worden door een uitbreiding van 500 naar 630 opvangplaatsen.
In december vorig jaar sloot de gemeente Zoetermeer een overeenkomst met het COA om de leegstaande gevangenis voor één jaar te gebruiken voor noodopvang van 500 personen. Begin dit jaar stroomde de voormalige penitentiaire inrichting langzaam maar zeker vol met nieuwe bewoners. Met het Rijksvastgoedbedrijf - eigenaar van de gevangenis - heeft het COA de afspraak gemaakt dat de gevangenis wel een gevangenis blijft: de tralies voor de ramen mogen niet weggehaald worden.

'Verlenging heeft gevolgen voor Zoetermeer'

In 2018 werd besloten om de gevangenis aan de Rokkeveenseweg te ontruimen. De beëindiging als penitentiaire inrichting was nodig, omdat er te veel cellen leegstonden, met verspilling van belastinggeld tot gevolg. Maar volgens het kabinet moest de gevangenis wel beschikbaar blijven om opnieuw open te gaan.
Inmiddels ligt er dus weer een verzoek van het COA om de lege gevangenis als noodopvang te mogen blijven gebruiken. Het college van burgemeester en wethouders in Zoetermeer kan deze beslissing zelf nemen, maar wil toch het verzoek met de hele gemeenteraad bespreken. 'Een mogelijke verlenging zal gevolgen hebben voor de hele gemeente. We zullen daarom opnieuw aan de raad vragen al hun wensen en bedenkingen uit te spreken' aldus burgemeester Michel Bezuijen van Zoetermeer.