Schrik zit er flink in na brand in parkeergarage: 'Het leek wel een bom'

Het is niet de eerste keer dat er een grote brand in de omgeving woedt
Het is niet de eerste keer dat er een grote brand in de omgeving woedt © Regio15
DEN HAAG - De bewoners van een wooncomplex aan de Laan van Wateringse Veld in Den Haag zijn nog aan het bijkomen van de brand die afgelopen nacht in hun parkeergarage uitbrak. Drie auto's ging in vlammen op en meerdere anderen raakten beschadigd. De bewoners maken zich zorgen om de veiligheid in de wijk. Het is namelijk niet de eerste keer dat er grote brand uitbreekt in de buurt.
Twee van de drie uitgebrande auto's zijn van een kapster die zelf in het gebouw woont en daar ook haar kapsalon heeft. Zij en haar dochter moesten hun woning halsoverkop verlaten toen de brand in het holst van de nacht uitbrak. Voorlopig kunnen ze niet terug naar huis en verblijven ze bij familie.
De derde auto is eigendom van een andere bewoner, die een huis huurt in het complex. De eigenaar van die woning is aanwezig om de schade bij zijn parkeerplaats op te nemen. Zelf heeft hij een accountantskantoor om de hoek. 'Ik was om 09.00 uur hier om de zaak te openen. Toen zag ik allemaal politie en hoorde ik dat er brand was geweest. Het is de tweede keer in korte tijd. Ik heb medelijden met de bewoners hier', vertelt de man. In totaal moesten drie woningen ontruimd worden.
De verhuurder van een van de uitgebrande parkeerplaatsen zegt medelijden te hebben met de bewoners
De verhuurder van een van de uitgebrande parkeerplaatsen zegt medelijden te hebben met de bewoners © Omroep West

Oorzaak autobrand nog onduidelijk

Twee jaar geleden ging er volgens de verhuurder op dezelfde parkeerplaats een auto in vlammen op. Dat zou volgens hem onderdeel zijn geweest van een 'zakelijk conflict'. 'Gelukkig was de schade toen minimaal.' Of de autobrand dit keer ook is aangestoken of door een mankement is ontstaan wordt nog door de politie onderzocht. Eén van de auto's was elektrisch.
Bekijk hier beelden van de vlammenzee:
Tientallen huizen ontruimd vanwege brand in parkeergarage
Boven de parkeerplaats hing een camera, maar die was volgens de verhuurder niet aangesloten. Twee andere bewoners hadden gelukkig ook camera, die wél aangesloten was. Zij hebben de beelden overgedragen aan de politie.

'Het leek wel een bom'

De gebeurtenissen van afgelopen nacht hebben weinig goeds gedaan voor het veiligheidsgevoel in de wijk. 'Het is hier ook altijd feest met vuurwerk op oudjaarsnacht. Dan loopt het hier ook de spuigaten uit', vertelt een bewoonster. Zij werd afgelopen nacht rond half drie opgeschrikt door een harde knal. 'Het leek wel een bom', zegt de vrouw. 'Ik dacht ook even dat er geschoten was. Ik ben bhv'er, dus ik ben naar buiten gerend. Daar zag ik een enorme brand.'
Een bewoonster van het appartementencomplex maakt zich zorgen om de veiligheid
Een bewoonster van het appartementencomplex maakt zich zorgen om de veiligheid © Omroep West
Volgens de bewoonster werd meteen duidelijk dat er een auto in brand stond. 'Dan gaat toch meteen vandalisme door je hoofd. Het is al eens eerder gebeurd.' De bewoonster belde met 112 om doorverbonden te worden met de brandweer, maar dat lukte volgens haar de eerste keer niet. 'Toen ik terugbelde kreeg ik van de centralist te horen dat ze al onderweg waren.'

Vaker raak in de wijk

De afgelopen jaren is het wel vaker raak geweest op de Laan van Wateringse Veld. In januari 2020 raakten twaalf mensen gewond en gingen zeven auto's in vlammen op toen er, net als nu, brand uitbrak in een parkeergarage onder een appartementencomplex. Drie Hagenaars van 19, 22 en 23 werden voor die brand aangehouden. Eén van hen bekende dat ze de brand als wraakactie hadden aangestoken.
Bij de brand op nieuwjaarsdag 2020 raakten twaalf mensen gewond
Bij de brand op nieuwjaarsdag 2020 raakten twaalf mensen gewond © ANP
'Ik vind het heel erg. Het komt nu wel heel dichtbij', zegt de bewoonster. 'We moeten afwachten of het inderdaad aangestoken is, maar het heeft wel een effect op mijn gevoel van veiligheid. Je gaat ook niet zomaar je huis uit. Ik woon hier fijn, dus het is heel lastig.' De vrouw is niet enige. Ook andere bewoners geven aan niet zomaar weg te willen of kunnen, ondanks het feit dat ze erg geschrokken zijn.