Energiecrisis hangt boven UIT Festival: 'Kom naar het theater'

DEN HAAG - Het lijkt een UIT Festival als alle jaren op het Haagse Lange Voorhout. De feestelijke opening voor het culturele seizoen 22/23 trekt veel bezoekers die genieten van de optredens en langs de kraampjes slenteren. 'Als ik alle bezoekers zie en dit een voorteken is hoe ons seizoen eruit komt te zien ben ik hartstikke blij', zegt Theater Diligentia-directeur Lucien Kembel. Na de coronalockdown heeft het publiek afgelopen seizoen nog niet goed de weg naar het theater terug weten te vinden. Nu komt daar de energiecrisis bovenop.
'Koop kaartjes publiek, laat ons niet met lege stoelen zitten', dit is toch wel de dringende oproep van Kembel aan iedereen. Uit onderzoek van het Nationaal Theaterfonds kwam naar voren dat driekwart van de theaterbezoekers afgelopen seizoen minder voorstellingen bezocht dan voor de coronacrisis. De theaters hebben hun hoop op komend seizoen gesteld. Toch wordt niet overal verwacht een 'normaal' seizoen te draaien liet Hilko Folkeringa, directeur van Stadstheater Zoetermeer, eerder weten. Folkeringa ziet het seizoen 22/23 als een herstelperiode. 'We verwachten dan ook niet dat we het komende seizoen al terug zijn op het "oude" niveau qua bezoekersaantallen. We hebben ons hier ook op voorbereid in onze plannen voor de komende jaren.'
Kijk hier hoe publiek zich vermaakt op het Haage UIT Festival:
Voorproefjes van nieuwe voorstellingen op UIT Festival
Aan de performers die tijdens het UIT Festival optreden zal het niet liggen. Er worden voorproefjes gespeeld van nieuwe theatervoorstellingen, er wordt gedanst en gezongen.
'Zonder jou', klinkt het over het Lange Voorhout. Uit volle borst zingen de mannen van Vox Rosa dit iconische nummer van Simone Kleinsma en Paul de Leeuw. Vox Rosa is niet alleen het Haagse homomannenkoor maar ook het het langst bestaande homomannenkoor van Nederland. Ze doen mee met het UIT Festival omdat ze nieuwe leden zoeken.

Hart onder de riem voor ziek bandlid Prins S. en De Geit

Tijdens het optreden van de Haagse band Prins S. en De Geit moet het publiek even slikken bij het indringende nummer Zwarte Sneeuw. Het is geschreven voor bandlid en gitarist Marne. Hij kreeg eerder dit jaar een hersenbloeding en het was de vraag of hij het zou redden. Tijdens zijn ziekbed schreven zijn vrienden speciaal voor hem Zwarte Sneeuw. Marne is aan het revalideren en zit tussen het publiek en geniet van het optreden van zijn vrienden.
Zwarte Sneeuw voor Marne door Prins S. en de Geit:
Prins S. en de Geit speelt Zwarte Sneeuw speciaal voor gitarist Marne
Ondanks het mooie weer en de goede sfeer proef je terughoudendheid bij de bezoekers. Het lijkt of mensen voorzichtiger zijn met het kopen van kaartjes. Waar in voorgaande jaren vaak vroeg lange rijen staan voor de kassa's, is het aan het begin van de middag nog rustig bij de verschillende kaartverkooplocaties.
'Ik heb nu kaartjes gekocht, maar ben ook student, dus ik doe het wel rustig aan', vertelt een jonge vrouw. Een oudere dame die net een mooie plek voor een dansvoorstelling in april volgend jaar heeft gereserveerd, vertelt: 'Ik heb nu nog geen last van de energiecrisis, dat merk ik wel aan het einde van dit jaar.' Dat is ook een trend die Kembel constateert. 'Ik verwacht dat als de energiecrisis een negatief effect heeft op de kaartverkoop, we dat pas later in het seizoen zullen merken.'