Formule 1 Vrouwen fanclub wil alcoholstop in Zandvoort: 'Dat moeten we aanpakken'

Op de tribunes was het druk tijdens de Grand Prix van Nederland
Op de tribunes was het druk tijdens de Grand Prix van Nederland © ANP
ALPHEN AAN DEN RIJN - De fanclub Formule 1 Vrouwen heeft vijftien meldingen gekregen van vrouwelijke bezoekers over grensoverschrijdend gedrag tijdens de race in Zandvoort. Maar oprichter Svenja Tillemans uit Alphen aan den Rijn vermoedt dat veel meer vrouwen hiermee te maken hebben gehad. De fanclub wil in gesprek met het circuit om een einde te maken aan vrouwonvriendelijk gedrag rondom de races. Tillemans hoorde verhalen van vrouwen die in hun billen werden geknepen, werden nageroepen, of bier over zich heen kregen.
'Dit zijn schandalen', laat oprichter Svenja Tillemans weten. 'Dit soort fans hebben helemaal niks te zoeken bij de races. De Formule 1 is juist zo leuk omdat fans van verschillende teams door elkaar heen zitten en goed met elkaar gaan. Daarom is dit zo ontzettend jammer, ik hoop daarom dat dit stopt', gaat de fan uit Alphen aan den Rijn verder.
Het circuit communiceerde een speciaal telefoonnummer waar vrouwen zich konden beklagen. 'Hier zijn vijf meldingen binnengekomen, maar er was bijna geen bereik op het circuit. Dat maakt het lastig om contact te zoeken met de organisatie over dit soort gedrag.' Tillemans wil daarom in gesprek met de organisatie van de Grote Prijs van Nederland. ‘Ik hoop dat we dan een stuk verder kunnen komen, maar dat is een langer proces dat we moeten gaan doorlopen. Ik hoop dat het gesprek op een positieve manier kan', gaat zij verder.

Stoppen met alcohol schenken

Ze denkt dat er véél meer meldingen zijn dan de organisatie van het evenement zegt. ‘Ik weet dat een aantal vrouwen naar beveiligers is gestapt, maar die verwezen door naar de politie. De politie stond echter veel buiten het circuit, en als je daar eenmaal vanaf bent kom je er ook niet meer op. Dan krijg je het 'laat maar-effect' en dat is jammer.’
Ook Tillemans ziet dat het lastig is dit soort gedrag in een mensenmassa aan te pakken, daarom hoopt ze dat de organisatie gaat stoppen met het schenken van alcohol. 'Dat is iets dat ook in Barcelona gebeurt, bijvoorbeeld. Daar gebeuren dit soort dingen niet. Ik denk dat alcoholgebruik daarom echt iets is dat we moeten aanpakken', gaat Tillemans verder. Ook pleit ze voor meer controle op het circuit en zouden coureurs volgens haar kunnen oproepen van elkaar af te blijven.

Gedrag vaak voor lief nemen

Eerder deden vrouwen hun beklag over seksisme bij de Grote Prijs van Oostenrijk. Ze denkt dat vrouwen het gedrag vaak voor lief nemen, omdat ze toch graag naar de race willen. 'Met het idee: ik weet waar ik heen ga, het moet maar even. Ik vraag me af of je dan uiteindelijk wel echt een leuk weekend hebt gehad. Ik denk het niet.' Ze heeft de getroffen vrouwen aangeraden wel aangifte te doen van het grensoverschrijdende gedrag.
De politie heeft nog geen aangiftes binnen van seksueel grensoverschrijdend gedrag tijdens de race, zegt een woordvoerder. Wel is er contact gezocht met een vrouw die op sociale media aangaf dat ze was belaagd door een dronken mannelijke bezoeker. 'We hebben nog geen contact met haar.'

Arrestatie voor schennispleging

De politie arresteerde in de loop van de zondagmiddag een man buiten het circuit voor schennispleging. Hij verzette zich bij zijn arrestatie en had pepperspray bij zich. Het is niet duidelijk of hij die ook heeft gebruikt. De man zit nog vast.