Hoofdverdachte Soulsistah-zaak wisselt de ene topadvocaat in voor de andere

Verdachte Tiffany van D.  Tekening: Nicole van den Hout
Verdachte Tiffany van D. Tekening: Nicole van den Hout
DEN HAAG - De rechtszaak tegen de 50-jarige onderneemster Tiffany van D., die verschillende bedrijven in de Haagse regio exploiteerde onder de naam Soulsistah, heeft enkele maanden vertraging opgelopen omdat de vrouw een nieuwe advocaat heeft genomen. Volgens het Openbaar Ministerie heeft Van D. een rijke ondernemer uit Friesland voor ongeveer zes miljoen euro opgelicht, door te doen alsof ze een relatie met hem had.
De onderneemster uit Rijswijk liet zich tot nu toe bijstaan door strafpleiter Yehudi Moszkowicz, een telg uit het bekende advocatengeslacht, maar hij is door Van D. aan de kant gezet. Tijdens een nieuwe zitting maandagochtend zei de vrouw dat ze 'ontevreden' over hem was..
Van D. heeft nu de bekende advocaat Bénédicte Ficq uit Amsterdam in de arm genomen, maar die liet maandag verstek gaan. Ficq liet weten dat de Soulsistah-zaak pas vlak voor het weekend aan haar is overgedragen en dat ze het dossier nog niet heeft. In april had de verdediging van Van D. al onderzoekwensen moeten indienen bij de rechtbank, maar Ficq heeft daarvoor nu nog een maand extra de tijd gekregen.

Geld nodig voor beveiliging

Tiffany van D. heeft volgens het Openbaar Ministerie vanaf 2016 een rijke Friese ondernemer geld afgetroggeld door hem te laten geloven dat ze een liefdesrelatie hadden. De onderneemster vertelde de Fries dat ze bedreigd werd door haar ex-partner en dat ze geld nodig had voor beveiliging.
De aanbidder zou ongeveer zes miljoen euro hebben overgemaakt op de bankrekeningen van Soulsistah. Het geld ging op aan luxe reizen naar onder andere Ibiza, luxe goederen en woonlasten. Van een echte relatie was volgens het OM geen sprake, want in de tussentijd trouwde Van D. met een andere man. Het huwelijk zou zijn betaald met geld van de Fries.

Plannen voor strandpaviljoen mislukten

De zaak tegen Van D. kwam aan het rollen toen haar plannen mislukte om een strandpaviljoen in Scheveningen te veranderen in de exclusieve club Soulsistah. Het Openbaar Ministerie begon vorig najaar een onderzoek naar oplichting en witwassen, en liet op tien plekken zoekingen doen. De winkels van Soulsistah aan de Frederik Hendriklaan in Den Haag en in The Mall of The Netherlands in Leidschendam gingen per direct dicht.
Naast Van D. staan er nog drie andere verdachten terecht in de zaak. Eén van hen is de 26-jarige dochter van Tiffany van D., Ginger T. Zij wordt ervan verdacht tussen 5 juni 2017 en 17 juni 2021 een bedrag van 170.000 euro witgewassen te hebben. Daarnaast zou zij ook een Mercedes A 180 afkomstig uit de misdrijven in bezit hebben gehad.
LEES OOK: