Haagse onderhandelaars: 'Op korte termijn coalitieakkoord'

Piet Hein Donner (CDA) verlaat de stadskwekerij
Piet Hein Donner (CDA) verlaat de stadskwekerij © Omroep West
DEN HAAG - De vijf partijen die in Den Haag onderhandelen over een nieuwe coalitie verwachten 'op korte termijn' een coalitieakkoord te kunnen presenteren. Dat laten D66, VVD, GroenLinks, CDA en PvdA in een verklaring weten. De laatste dagen waren de spanningen tussen de VVD en de andere partijen hoog opgelopen. Ondertussen neemt Piet Hein Donner (CDA), nog voor een akkoord is gesloten, afscheid als gespreksleider van de onderhandelingen. 'Ik hoop dat de politieke verantwoordelijkheid de doorslag geeft in plaats van partijbelangen', aldus Donner.
Sinds 23 mei onderhandelen de vijf partijen, die ook de huidige coalitie vormen, over een nieuw coalitieakkoord, maar snel verlopen die gesprekken niet. Inmiddels is Den Haag nog de enige gemeente in het land die na de verkiezingen van 16 maart nog geen nieuw akkoord heeft. Grootste bottleneck is de slechte financiële situatie waarin de stad verkeert, waardoor er pijnlijke keuzes gemaakt moeten worden.
Die lastige keuzes en de grote politieke verschillen tussen de vijf hebben ervoor gezorgd dat de onderhandelingen de afgelopen periode onder hoogspanning zijn komen te staan. Op tafel ligt een pakket van aan de ene kant bezuinigingen voor ongeveer 100 miljoen euro, zo laten bronnen aan Omroep West weten. Aan de andere kant liggen er plannen voor lastenverzwaringen van 40 miljoen. Het gaat daarbij om de verhoging van onder meer de onroerendezaakbelasting, afvalstoffenheffing en de lasten voor automobilisten.

Hoogspanning

De VVD heeft het vooral lastig met de invulling van dat laatste bedrag, aldus meerdere bronnen. Afgelopen week liep de discussie daarover zo hoog op dat de onderhandelaars even dachten dat het zou kunnen klappen. Maar deze maandag schoven de liberalen uiteindelijk toch weer aan de onderhandelingstafel aan, bevestigde VVD-leider Mulder, die verder inhoudelijk geen mededelingen wilde doen.
Onderhandelingstafel in de Haagse Stadskwekerij
Onderhandelingstafel in de Haagse Stadskwekerij © Omroep West
Daar hebben de vijf partijen met elkaar afgesproken dat ze op korte termijn een akkoord zullen presenteren, staat in een verklaring. Wanneer dit zal zijn is niet duidelijk. Wel schrijven D66, VVD, GroenLinks, PvdA en CDA dat ze 'werken aan een coalitieakkoord dat een gemeenschappelijk antwoord biedt op de uitdagingen die onze stad de komende jaren kent'.

Gemeenschappelijk belang

CDA-prominent Piet Hein Donner wacht dit akkoord niet meer af. De oud-minister trad de afgelopen maanden op als gespreksleider van de onderhandelingen, maar hij is inmiddels op vakantie. Hij laat op 31 augustus in een brief aan de gemeenteraad weten dat het hem spijt dat het niet mogelijk is gebleken om tot overeenstemming te komen.
'Dat laat onverlet dat ik de indruk heb dat het overleg vruchtbaar is geweest ook al heeft het (nog) geen vrucht gedragen', schrijft Donner. 'Gegeven de financiële situatie van de stad en de omvang van de vraagstukken waar Nederland en Den Haag voor staan en gegeven mijn geloof in het vermogen tot zelfbestuur, blijf ik hopen dat de politieke verantwoordelijkheid en het besef van het gemeenschappelijk belang van Den Haag en zijn burgers de doorslag zullen geven, in plaats van keuzes gebaseerd op partijbelangen. Daarom ga ik met een gerust hart op vakantie in de verwachting dat bij mijn terugkeer blijkt dat u er alsnog uit bent gekomen.'
D66, VVD, GroenLinks, PvdA en CDA voeren nu een paar maanden onderhandelingen. Twee eerdere formatiepogingen mislukten. Reden was steeds dat partijen niet met of juist niet zonder elkaar in een coalitie wilden. Daarom viel ook de grootste partij in de stad, Hart voor Den Haag, buiten de boot. Te veel partijen willen niet samen met de partij van Richard de Mos zolang het corruptieonderzoek naar de oud-wethouders De Mos en Guernaoui nog loopt.