Tip buitenlandse veiligheidsdienst nekt criminelen, wapendeal eindigt in gevangenis

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
DEN HAAG - De koop van een aantal vuurwapens is voor twee mannen anders gelopen dan ze waarschijnlijk hadden gehoopt. Het tweetal dacht vijf Glock-pistolen aan te schaffen, maar kreeg direct na de deal een enkeltje politiebureau. Maandag werden de verdachten naar de rechtbank gebracht, waar het Openbaar Ministerie (OM) celstraffen tegen ze eiste.
Het begon in maart van dit jaar. De Haagse politie kreeg van een buitenlandse veiligheidsdienst informatie over een man die in een groep van berichtendienst Telegram druk op zoek was naar wapens. Rechercheurs deden zich daarna voor als verkopers en maakten een afspraak: 8500 euro voor vijf Glock-pistolen.
De verdachten, een man van 35 zonder vaste woonplaats en een 34-jarige Amsterdammer, kwamen naar Den Haag om de wapens te kopen. Daar liepen ze in de val: toen de 8500 euro werd betaald, werden ze gearresteerd.

'Nog wel twintig afnemen'

Uit onderzoek is gebleken dat de wapens waarschijnlijk in het drugsmilieu gebruikt zouden gaan worden, meldt het OM. En vlak voor de aanhouding zei de Amsterdamse verdachte nog: 'Als dit lukt, wil ik er nog wel twintig afnemen.' Maar zo ver kwam het niet.
De officier van justitie eiste anderhalf jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk, tegen de 35-jarige verdachte. Zijn Amsterdamse medeverdachte hoorde een jaar gevangenisstraf tegen zich eisen, waarvan vier maanden voorwaardelijk. Volgens het OM was hij op de hoogte van alle plannen en deed hij 'vrolijk' mee. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.