Docent KABK beschuldigd van het maken van honderden stiekeme foto's van vrouwen

Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten
Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten © ANP
DEN HAAG - Een docent van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag, wordt ervan beschuldigd jarenlang stiekem foto's te hebben gemaakt van het kruis van vrouwen. Hij zou dat hebben gedaan met een camera die hij onder tafel verstopt hield.
De directie van de KABK heeft dat maandag bekend gemaakt aan studenten en docenten, schrijft NRC. Op honderden foto's die de docent in zijn bezit had, stonden ook een aantal vrouwen van de KABK. De docent, Pim V., werkt al bijna 32 jaar bij de afdeling Fine Arts op de Haagse academie.
V. werd in augustus betrapt toen hij in een winkel in Utrecht foto's maakte in een paskamer waar een vrouw zich aan het verkleden was. Die vrouw deed aangifte bij de politie. Tijdens de daarop volgende huiszoeking vond de politie 'honderden' compromitterende foto's.

'Niemand had het door'

KABK-directeur Ranti Tjan zegt in de krant dat 'niemand op de KABK doorhad dat de docent in kwestie jarenlang foto's onder tafel maakte. 'Ik heb meteen een afspraak met de docent gemaakt, op 1 september. Hij bekende alles en verzekerde mij dat hij geen foto's van minderjarigen, docenten en van mannen heeft gemaakt. Ook beloofde hij in therapie te gaan. Op mijn verzoek zijn we met ingang van diezelfde dag uit elkaar gegaan.'
Docent V. is inmiddels voorgeleid en wordt vervolgd voor het vervaardigen van afbeeldingen van seksuele aard. Hij zit in afwachting van de rechtszaak thuis.

Grensoverschrijdend gedrag

Ranti Tjan is sinds de zomer van dit jaar directeur van de KABK, na een roerige periode. Eind oktober 2020 verscheen in NRC een geruchtmakend onderzoek naar het grensoverschrijdend gedrag van een ex-KABK kunstenaar, waar nog steeds een strafrechtelijk onderzoek naar loopt. Kort erna werden twee docenten van de KABK per direct geschorst. Een onderzoek kon de beschuldigingen die over hen binnen waren gekomen niet staven, maar beide docenten zijn inmiddels vertrokken.
LEES OOK: