Vrijdag nieuwe stakingsronde bij NS, geen treinen in regio's west en noordwest

Den Haag Centraal
Den Haag Centraal © ANP
REGIO - NS-medewerkers gaan opnieuw staken. Vrijdag wordt het werk neergelegd in de regio's west en noordwest, waardoor ook het treinverkeer in Zuid-Holland zal worden getroffen. De week erop zijn er nog twee stakingen gepland in andere delen van het land. Als er dan nog geen cao is afgesloten, dreigen de vakbonden met landelijke stakingen.
De afgelopen twee weken hield het NS-personeel al estafettestakingen voor een betere cao. Er waren ook al vervolgacties aangekondigd, maar data waren tot nu toe niet bekend. Na de regio's west en noordwest vrijdag, volgen op dinsdag 13 september de regio's oost, zuid en noord en donderdag 15 september in regio midden. Wat de impact van de komende stakingen zal zijn, is nog niet duidelijk.
'Alhoewel de stakingen van 24, 26, 29, 30 en 31 augustus qua actiebereidheid en effect op de dienstregeling en alle andere werkzaamheden bij NS een daverend succes zijn geweest, ligt er nog steeds geen nieuwe cao', schrijven de vakbonden VVMC, FNV en CNV Vakmensen over de komende stakingen. Ze eisen een cao 'met een salaris, waarvoor mensen graag bij NS komen werken en met afspraken waarmee je naast je baan bij NS weer een sociaal leven kan hebben en weer gezond de eindstreep kan halen'.

'NS betreurt nieuwe stakingen'

De onderhandelingen over een nieuwe arbeidsovereenkomst liepen eerder vast. Volgens de NS zijn sommige cao-eisen van de bonden praktisch onuitvoerbaar. Wel heeft het bedrijf eerder laten weten open te staan voor onderhandelingen met de bonden. 'De NS betreurt nieuwe stakingen', zegt een woordvoerster. 'Maar we hopen nog steeds dat het niet zo ver komt. De deur staat nog op een kier en willen graag met de collega's aan tafel.'