Mees (16) is nieuwe burgemeester van Madurodam en wil klimaatcrisis aanpakken

Mees, de nieuwe burgemeester van Madurodam en burgemeester Van Zanen van Den Haag
Mees, de nieuwe burgemeester van Madurodam en burgemeester Van Zanen van Den Haag © Madurodam
DEN HAAG - De 16-jarige Mees is maandag door burgemeester Jan van Zanen van Den Haag geïnstalleerd als nieuwe burgemeester van Madurodam. Daarmee is hij de 71ste burgemeester en treedt hij in de voetsporen van prinses Beatrix, die in 1952 burgemeester van de miniatuurstad was.
Samen met negen andere middelbare scholieren in de leeftijd van 15 tot 17 jaar vormt Mees het college van burgemeester en wethouders. Mees wil zich in zijn jaar als burgemeester vooral richten op het klimaat. 'Ik wil middelbare scholieren laten zien dat het nog niet te laat is om de klimaatcrisis aan te pakken. Met behulp van inspirerende verhalen van anderen wil ik ervoor zorgen dat de volgende generatie hoopvol is. Elk individu kan het verschil maken.'
Mees neemt het stokje over van oud-burgemeester Henriëtte. Zij was vanwege een studiereis niet aanwezig, daarom nam locoburgemeester Fedde de honneurs waar. De officiële installatie gebeurde door Jan van Zanen. Hij hing Mees de ambtsketting om, die ook is gedragen door prinses Beatrix.