Vechtscheiding Reinier Haga Groep eist nieuw slachtoffer: directeur Orthopedisch Centrum weg

© ANP
ZOETERMEER - De al jaren durende vechtscheiding van de Reinier Haga Groep in Den Haag, Delft en Zoetermeer eist een nieuw slachtoffer: algemeen directeur Patricia Jaeger van het Reinier Haga Orthopedisch Centrum stapt met ingang van 1 oktober op. Dat heeft ze maandag aan het personeel laten weten.
Het Reinier Haga Orthopedisch Centrum (RHOC) is een product dat voortkwam uit de de samenwerking tussen het Reinier de Graaf Ziekenhuis in Delft en het Haagse HagaZiekenhuis. Het verrees naast het noodlijdende LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer. Dit hypermoderne centrum opende in 2020 de deuren.
In die periode was er al ruzie binnen de Reinier Haga Groep. Die ontstond toen in 2019 de medische staf van het Reinier de Graaf Ziekenhuis het vertrouwen opzegde. De groep was te duur en leverde te weinig op, vond de staf. Sinds die tijd liggen de ziekenhuizen in een vechtscheiding.

'Nieuwe fase breekt aan'

In een officiële verklaring vanuit het RHOC staat dat er een nieuwe fase aanbreekt nu 'het einde van de ontvlechting van de Reinier Haga Groep in zicht is, en de positie van het Reinier Haga Orthopedisch Centrum heldere contouren begint te krijgen'. In een interne mededeling aan het personeel wordt ook gesproken over het 'hoofdlijnenakkoord' voor die ontvlechting.
Dat is opmerkelijk, want dit hoofdlijnenakkoord is nog niet getekend door banken en verzekeraars. In dat akkoord, waar Omroep West in mei over berichtte, staat dat het LangeLand Ziekenhuis nieuwbouw moet gaan plegen en ook delen van het het Orthopedisch Centrum gaat gebruiken. Het centrum moet bovendien efficiënter gaan werken om kosten te besparen. Ingewijden zeggen dat de resultaten van het Orthopedisch Centrum nu tegenvallen.

Ook medisch-directeur weg

Patricia Jaeger was de algemeen directeur. Met haar vertrek is het RHOC nu onthoofd. Op 1 juli ging namelijk medisch-directeur Rolf Bloem met pensioen. Zijn functie is nog niet ingevuld. Over opvolging is nog niets bekend. Er wordt een personeelsbijeenkomst georganiseerd waar ook over de opvolging meer duidelijkheid moet komen. 'Vanaf week 38', staat in een interne mededeling. Dat is eind september.
Bronnen zeggen tegen Omroep West dat het 'rommelt' binnen het Reinier Haga Orthopedisch Centrum. Dat heeft alles te maken met de positie die het centrum moet gaan innemen na het uit elkaar gaan van de Reinier Haga Groep. Voormalig hoogleraar Public Health Guus Schrijver zei daar eerder over dat de constructie 'een lucifer in het kruitvat' was. Over de rol die het centrum in de toekomst moet gaan vervullen wordt ook nog altijd gediscussieerd.

Jaeger is derde topbestuurder die sneuvelt

Patricia Jaeger is niet de eerste topbestuurder die vertrekt. Begin dit jaar brak er grote onrust uit bij het HagaZiekenhuis toen directeur Carla van de Wiel 'in goed overleg' vertrok. Personeel had bij haar vertrek een rode loper uitgerold en gaf een staande ovatie. Van de Wiel heeft nooit iets over de reden van haar vertrek willen zeggen. Een dikke maand later stapte Jeroen van Roon op. Hij was de baas van de Reinier Haga Groep.