Staking streekvervoer: helft EBS-ritten valt uit, ook Arriva waarschuwt voor verstoringen

Beeld ter illustratie
Beeld ter illustratie © ANP
REGIO - De staking in het streekvervoer treft de bussen van EBS en Arriva in de regio. Vervoerder EBS meldt dinsdagochtend vroeg dat ongeveer de helft van de ritten uitvalt. Ook Arriva waarschuwt voor verstoringen in het busverkeer. De stakingen zijn een actie van vakbond FNV.
Een woordvoerder van de FNV dat zij verwacht dat er later op de dag meer bussen zullen uitvallen. Dat kan dus gevolgen hebben voor de terugreis van de mensen die vanochtend de bus hebben gepakt. 'De leden van de CNV en de niet-leden staken niet. Dan ligt het een beetje aan de roosters hoe groot het effect van de staking is. Ik schat in dat er dan meer FNV-leden zijn ingeroosterd voor de avondspits', zegt de FNV woordvoerder in West Wordt Wakker.
De medewerkers van de busbedrijven in het streekvervoer willen een betere cao. Veel busbedrijven hebben op het moment moeite met het vullen van de vacatures, waardoor de werkdruk hoog is. 'De sector moet aantrekkelijker worden, zodat nieuw personeel aangetrokken kan worden. Op dit moment is er veel verloop, met personeelstekorten als gevolg. Daardoor stijgt de werkdruk en daarmee ook het ziekteverzuim', legt FNV-bestuurder Marijn van der Gaag uit.

Geen vervangende chauffeurs

EBS en Arriva onderschrijven de problemen rond het ziekteverzuim en de werkdruk. EBS geeft aan dat reizigers dinsdag rekening moeten houden met uitval van bussen. 'Bouw veel reservetijd in om op de plek van bestemming te komen of regel alternatief vervoer', laat de EBS weten. Rond 6.15 uur dinsdagochtend meldt de streekvervoerder dat ongeveer de helft van de ritten is uitgevallen.
Ook bij Arriva lijkt uitval moeilijk te voorkomen, omdat de busmaatschappij zich niet kan voorbereiden op stakingen. 'We mogen geen vervangende chauffeurs invliegen met bijvoorbeeld een uitzendbureau', zegt de woordvoerder van Arriva.

Volgende week weer plat

In juni staakte ongeveer de helft van het personeel, toen kon een deel van de bussen nog wel vertrekken. Naast de staking voor de streek, staat op 16 september óók een landelijke staking gepland.