Jonge jongen haalt verkleed als postbode bankpassen van ouder echtpaar op

De verdachte voor de deur van het echtpaar
De verdachte voor de deur van het echtpaar © Politie
ZOETERMEER - Een minderjarige jongen wordt gezocht voor het oplichten van een ouder echtpaar uit Zoetermeer. Hij is op de foto gezet op het moment dat hij in een PostNL-jas voor de deur staat om hun pinpassen op te halen. Omdat hij zo jong is, mag hij van de officier van justitie alleen onherkenbaar in beeld. De politie roept hem op zich te melden.
Dit is een zaak uit het opsporingsprogramma Team West van dinsdag 6 september. Meer zaken zijn hier te vinden.
Het echtpaar wordt op maandag 6 juni gebeld met een verhaal over mogelijke fraude met hun bankrekening. Er was geprobeerd om een groot bedrag te stelen, maar dat was gelukkig voorkomen. Voor de veiligheid moet de man al zijn bankpassen en pincodes in een envelop doen. Die zullen even later worden opgehaald, wordt hen verteld.
De zogenaamde bankmedewerker aan de telefoon heeft het echtpaar behoorlijk bang gemaakt. Hij maakte hen wijs dat ze die nacht beter niet thuis kunnen slapen, omdat de groep oplichters die met hun rekening bezig waren bereid zouden zijn om langs te komen. Dan zouden ze weleens veel geweld kunnen gebruiken. De bewoners zijn overigens gewoon thuis gebleven.
Minderjarige ingezet om bankpassen op te halen - Team West

Kind voor de deur

Omdat de slachtoffers denken dat ze door iemand van de echte bank zijn gebeld, doen ze wat er wordt gevraagd. Rond 18.45 uur staat er een jonge jongen voor de deur. Hij draagt een PostNL jas en komt de envelop ophalen. Even later blijkt dat het echtpaar is opgelicht, als ze zien dat er 800 euro van hun rekening is gehaald bij een automaat bij winkelcentrum Meerzicht in Zoetermeer.
Helaas zijn er geen beelden van de pintransactie, maar er is wel een foto van de jongen die de passen kwam ophalen. Die is door de slachtoffers gemaakt terwijl hij bij hen voor de deur staat. Op de haarscherpe foto is duidelijk te zien dat hij minderjarig is. Daarom is hij op verzoek van de officier van justitie geblurd en roept de politie hem op zich te melden aan het bureau. Wie hem herkent, wordt ook gevraagd dat door te geven.

Heeft u informatie?

Bel de opsporingstiplijn: 0800-6070
Bel Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000
Of vul een digitaal tipformulier in op politie.nl of Meld Misdaad Anoniem