Steeds drukker bij voedselbanken: 'We zien ook mensen met een middeninkomen'

Beeld ter illustratie
Beeld ter illustratie © ANP
REGIO - Het wordt steeds drukker bij de voedselbanken. De stijgende energieprijzen, duurdere rekeningen en de enorm hoge inflatie zorgen ervoor dat meer mensen zich melden. Frank Mittertreiner, voorzitter bij de Voedselbank Leiden, heeft het gevoel dat het aantal mensen in nood alleen maar toeneemt. Ook de voedselbank in Gouda ziet dat steeds meer mensen zich aanmelden.
'Op het moment heeft de Leidse voedselbank 443 aangemelde gezinnen en ze voorziet 1128 Leidenaren van voedsel. Mittertreiner denkt dat de nood de komende maanden alleen maar groter wordt, hoewel dat volgens hem niet direct in een grote stijging zal leiden. 'Daarom moeten we zichtbaar zijn. Schaamte speelt namelijk een grote rol bij mensen om zich niet te melden. Dat gaat mogelijk vooral gelden als straks mensen met een middeninkomen zich moeten melden.'
Het is druk bij de voedselbank in Leiden:
Voedselbanken krijgen het steeds drukker: 'Inflatie zorgt voor meer aanwas'
Ook in Gouda merken ze bij de voedselbank dat het drukker wordt, hoewel daar geen rijen staan voor een pakket. Daar zijn ze namelijk begonnen met een nieuw concept. Ze laten de voedselbank er zoveel als mogelijk uitzien als een 'normale' supermarkt. 'We werken nu met tijdssloten in plaats van rijen, je merkt dat mensen dat een stuk prettiger vinden', legt Corrie Schouten uit, zij is werkzaam bij de voedselbank in die stad.
Ook zij ziet dat de aanwas steeds groter wordt in Gouda. 'De afgelopen week hadden we 21 aanmeldingen. Dat is voor ons doen heel bijzonder, normaal gesproken krijgen we ongeveer één aanmelding per week', legt Schouten uit. Volgens haar is het een trend van de laatste twee weken.

Middeninkomens worden geraakt

De gevolgen van de hoge inflatie beginnen de middeninkomens te raken. 'Dat zorgt voor andere mensen in de voedselbank. Dat is een heel groot verschil ten opzichte van een aantal weken geleden. Toen merkten we nog niet zo dat de situatie zo erg was', gaat Schouten verder.
Het wordt steeds drukker bij de voedselbank in Leiden
Het wordt steeds drukker bij de voedselbank in Leiden © Omroep West
Ook in Leiden komen steeds meer mensen binnen om zich aan te melden, ziet Lies Hendriks, die de intake van mensen doet die zich aanmelden bij de Leidse voedselbank. 'Wij hebben zo'n acht tot tien mensen per week die zich bij ons aanmelden. Het is wat dat betreft een heel stuk drukker dan normaal.'

Voorzichtige zorgen

Volgens Hendriks gaat het over een hele brede doelgroep. Niet alleen gezinnen melden zich, ook eenpersoonshuishoudens worden hard geraakt. 'Ik maak me wel zorgen over de winter. Ik weet niet zo goed waar het naartoe gaat. Het is daarom te hopen dat de aanvoer van voedsel hetzelfde blijft. Maar we hebben ook tijdens corona snel kunnen schakelen, dus we gaan ervanuit dat dit moet lukken.'
De voedselbank in Leiden
De voedselbank in Leiden © Omroep West
Mittertreiner beaamt dat ook mensen met middeninkomens zich meer melden. De groei zorgt er voorlopig overigens niet voor dat er minder eten beschikbaar is voor mensen. Mensen doneren nog steeds veel voedsel, van tekorten is nog geen sprake. Toch heeft de voorzitter voorzichtige zorgen: 'Wanneer het zo doorgaat, begin ik mij wel zorgen te maken.'

Gemeente Leiden ook ongerust

Ook de Leidse wethouder Abdelhaq Jermoumi maakt zich zorgen over de toename van voedselbankklanten. 'Wij maken ons als college ook zorgen om die gestegen energielasten', vertelt hij dinsdag tijdens een uitzending van TV West Nieuws. Op dit moment probeert het college lage inkomens al te ondersteunen door middel van de energietoeslag.
Jermoumi roept mensen die hulp nodig hebben op om de gemeente op te zoeken. 'Trek op tijd aan de bel.' Maar de gemeente kan niet overal bij helpen. 'Een grote verantwoordelijkheid ligt toch echt in Den Haag, omdat wij als gemeente niet over de inkomens gaan van mensen', aldus Jermoumi.