Vergeten autosleutel leidt tot aanhouding inbrekers na schoten politie

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
DEN HAAG - Drie verdachten stonden dinsdag voor de rechter voor betrokkenheid bij meerdere woninginbraken. Een achtergelaten autosleutel in een van de woningen had de zaak aan het rollen gebracht. Tegen de drie verdachten werden dinsdag celstraffen geëist van één tot drie jaar, waarvan een deel voorwaardelijk.
De autosleutel was achtergelaten in een woning in Den Haag. Inbrekers hadden die woning op 6 februari van dit jaar doorzocht op waardevolle spullen en waren er vandoor gegaan met voornamelijk gouden ringen.
De autosleutel leidde naar een huurauto die twee straten verderop stond geparkeerd. Het Nederlands Forensisch Instituut keerde de auto binnenstebuiten en vond DNA van twee van de drie verdachten die dinsdag voor de rechter stonden, namelijk een 44-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats en een 26-jarige man uit Bilthoven. Toen de politie hen een tijdje in de gaten hield kwam een derde verdachte in beeld, een 27-jarige man uit Utrecht. Samen deden de drie mannen meerdere voorverkenningen.

Tegen politieauto aangereden

Op 15 april werd het drietal op heterdaad betrapt bij een woninginbraak in Uithoorn. Toen de politie ze wilde aanhouden, probeerden de mannen van 26 en 27 met een auto te vluchten, maar ze reden daarbij tegen een onherkenbare politieauto aan, die daar juist was neergezet om vluchten te voorkomen.
De 44-jarige man rende met twee schroevendraaiers af op een agent, die opzij moest springen om niet gestoken te worden. Zijn collega's losten een waarschuwingsschot en schoten daarna ook gericht op de verdachte. Niemand raakte gewond, maar de verdachte kon wel worden aangehouden. Een vierde man die er die avond ook bij was, wist te ontkomen.

Nog drie woninginbraken

De drie verdachten konden na onderzoek ook in verband worden gebracht met nog drie woninginbraken, in Den Haag, Nootdorp en Mijdrecht. Bij hen thuis werden inbrekerswerktuigen gevonden. De officier van justitie stelde tijdens de rechtszaak dat inbreken voor de drie mannen de belangrijkste bron van inkomsten was..
Tegen de 27-jarige man uit Utrecht eiste de officier van justitie een jaar cel waarvan een half jaar voorwaardelijk. Tegen de 26-jarige man die de auto bestuurde die tegen de politiewagen aanreed eiste het Openbaar Ministerie 22 maanden cel en tegen de 44-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats drie jaar, waarvan één jaar voorwaardelijk. Over twee weken is de uitspraak.