Haagse partijen bezorgd om massaontslagen in het Westland: 'Alle alarmbellen gingen af'

Een medewerker plukt tomaten in een kas van een tuinbouwbedrijf CombiVliet
Een medewerker plukt tomaten in een kas van een tuinbouwbedrijf CombiVliet © ANP
DEN HAAG - De Haagse politieke partijen GroenLinks en PvdA maken zich grote zorgen om de aankomende ontslagronde van arbeidsmigranten in het Westland. De vraag naar arbeidsmigranten in de glastuinbouwsector zal volgens Westlandse uitzendbureaus de komende tijd flink dalen door de gascrisis. Volgens de politieke partijen dreigen de migranten daardoor niet alleen hun werk, maar ook hun verblijfplaats kwijt te raken.
Vanwege de hoge gasprijzen verlagen steeds meer kwekers hun productie of stoppen ze helemaal. Daardoor zijn er minder mensen nodig, de vraag naar arbeidsmigranten valt de komende maanden daardoor met minimaal 75 procent weg.
GroenLinks-fractievertegenwoordiger Vincent Thepass legt uit dat veel van deze arbeidsmigranten in Den Haag wonen. 'Toen gingen bij ons alle alarmbellen af. Zo zijn de uitzendbureaus niet alleen werkgever, maar ook huisbaas van deze migranten.' Volgens het raadslid kan dit ervoor zorgen dat arbeidsmigranten naast hun werk, ook hun verblijfplaats kwijtraken en dus massaal dakloos worden.

'Probleem al langer bekend'

Thepass pleit al langer voor een oplossing. 'Deze arbeidsmigranten werken heel hard en de economie houdt zich draaiende met hun werk. Maar tegelijkertijd verkeren zij door die afhankelijkheid van de werkgever ook in een kwetsbare positie. Ze zakken dan gelijk door het ijs.' Dit beaamt ook het Haagse PvdA-raadslid Janneke Holman. 'Mensen belanden op straat en slapen noodgedwongen in tentjes. Als gemeente moeten we alle zeilen bijzetten om dit te voorkomen.'
Beide politieke partijen hopen door een samenwerking tussen de gemeentes Den Haag en Westland een deel van het probleem op te lossen. Samen met uitzendbureaus wordt dan gekeken voor tijdelijk ander werk voor arbeidsmigranten.

'Je kan dit niet in je eentje oplossen'

Het raadslid benadrukt dat gemeentes niet naar elkaar moeten kijken en afwachten. 'Het is een probleem dat gemeentegrenzen overstijgt', licht Thepass toe. Volgens hem is het dus noodzaak om de handen ineen te slaan.