Militairen brengen in Alphen laatste groet aan doodgeschoten Simmie Poetsema (26)

ALPHEN AAN DEN RIJN - De in de Verenigde Staten doodgeschoten militair Simmie Poetsema is woensdagmiddag herdacht in Alphen aan den Rijn. Een rouwstoet voor de commando uit Leimuiden trok onder applaus door het centrum, waarbij honderden belangstellenden en tientallen militairen een laatste groet brachten aan de 26-jarige commando. In de plaatselijke Adventskerk vond aansluitend een besloten dienst plaats. De afscheidsdienst was in Alphen aan den Rijn, omdat er in de kerken in Leimuiden vermoedelijk niet genoeg plek was voor alle aanwezigen.
Simmie Poetsema werd op 27 augustus in de Amerikaanse stad Indianapolis neergeschoten bij zijn hotel. De militair overleed twee dagen later in het ziekenhuis, in bijzijn van zijn familie en collega's. Twee andere militairen raakten gewond bij de schietpartij.
De commando's waren in de staat Indiana voor een training in het nabijgelegen Butlerville, waar het Muscatatuck Urban Training Center van het Amerikaanse ministerie van Defensie staat. Daar trainen militairen gevechten in steden en dorpen.
Simmie Poetsema
Simmie Poetsema © Ministerie van Defensie
De schietpartij gebeurde in de nacht van vrijdag op zaterdag rond 4.00 uur, in de vrije tijd van de militairen. Vlak daarvoor zou er een vechtpartij zijn geweest in een bar. Dat heeft de burgemeester van de Amerikaanse stad bekendgemaakt, zo meldden lokale media WRTV en IndyStar eerder deze week.
Inmiddels is de 22-jarige Shamar Duncan door de Amerikaanse politie gearresteerd. Hij wordt verdacht van moord. De man zou deel hebben uitgemaakt van een groepje dat die avond uit was op ruzie, blijkt uit rechtbankdocumenten die zijn ingezien door de lokale krant The Indianapolis Star.