Waar is Johny van der Schoor? Zijn zus Susan zoekt hem via Adres Onbekend op Tong Tong Fair

Johny met moeder in Jakarta, kerst 1974
Johny met moeder in Jakarta, kerst 1974 © Privéfoto
DEN HAAG - Het oudste zoekprogramma van Nederland, Adres Onbekend, zendt zondagmiddag live uit vanaf de Tong Tong Fair op het Malieveld in Den Haag. Indische verhalen staan centraal in het radioprogramma, dat je kunt beluisteren via Radio West vanaf 12.00 uur. Een van de gasten is Susan van der Schoor, die op zoek is naar haar broer Johny. Mogelijk woont hij in Den Haag en kun jij helpen om deze zoektocht op te lossen.
John van der Schoor zou nu 49 jaar oud moeten zijn. Hij is een van in totaal vijftien kinderen van vader Theo van der Schoor en moeder Joanna Doko. Theo diende in het KNIL tussen 1946 en 1951. Daarna woonde het gezin een tijdje in Nederland, maar keerde later weer terug naar Indonesië, omdat Theo dat graag wilde.
Daar gebeurde iets dat het gezin definitief uit elkaar zou rukken: vader kreeg een relatie met zijn secretaresse. In Indonesië werd de scheiding geregeld. Dankzij 'aardig wat smeergeld' verliep dat vlot. In 1977 kwam het hele gezin terug naar Nederland: vader Theo, moeder Doko, de vijftien kinderen en... Theo's nieuwe vrouw; de secretaresse.
Het geboortekaartje van broertje Johny van der Schoor
Het geboortekaartje van broertje Johny van der Schoor © Privéfoto
Terug in Nederland wilden de kinderen niets meer met hun vader te maken hebben. Vader ging met zijn nieuwe echtgenote in Den Haag wonen, moeder en kinderen in Rotterdam. Susan kijkt niet met veel genoegen terug op haar jeugd. Haar moeder mishandelde haar, omdat zij in haar eentje de zorg voor de vijftien kinderen niet aan kon. Met de Kinderbescherming werd afgesproken dat Susan zou worden afgestaan aan de buurvrouw.
Op het laatste moment ging dat niet door, omdat de familie van haar vader de overdracht blokkeerde. Theo was van mening dat je een kind niet mag afstaan aan een vreemde. Susan bleef dus bij haar moeder maar zag al heel snel haar kans schoon, ontvluchtte het gezin en ging op eigen benen staan. Jongste broertje Johny was toen vijf jaar oud. Het was de laatste keer dat ze hem zag.
Johny met vader Theo in 1973
Johny met vader Theo in 1973 © Privéfoto

'Ik was de excentrieke zus, die overal buiten viel'

Susan vertelt zondag in Adres Onbekend op de Tong Tong Fair dat zij wel begrip heeft voor de keuze van haar vader. Omdat zij daar alleen in stond, verbrak ze het contact met haar broers en zussen en met haar moeder. 'Doordat ik in de ruzie met mijn ouders geen partij koos, heb ik nu alleen nog sporadisch contact met één broer. Ik was de excentrieke zus, die overal buiten viel', vertelt ze. Susan is nu 71 en was vorig jaar niet welkom op de begrafenis van haar moeder.
Die moeilijke familieband is eigenlijk de directe aanleiding om Johny te zoeken: 'Met hem heb ik geen verleden of ballast.' Bovendien heeft zij gehoord dat ook John het contact met de rest van de familie heeft verbroken. Volgens haar familieleden 'deugt John niet'. Het fijne weet ze er niet van. Er was iets met drugs.

Aanknopingspunten

Johny of John van der Schoor is geboren op 5 juli 1973 in Jakarta, als zoon van Theo van der Schoor en Joanna Doko. In 1977 kwam hij naar Nederland. Waar hij daarna precies heeft gewoond, is niet bekend. In ieder geval bij zijn moeder in Rotterdam, maar mogelijk ook bij zijn vader in de Spakenburgsestraat in Den Haag. Later is hij hoogstwaarschijnlijk economie gaan studeren aan de Erasmus Universiteit. Tips kunnen worden doorgebeld op het telefoonnummer 0800-30 30 300.
Dit en meer Indische levensverhalen hoor je zondagmiddag tussen 12.00 en 14.00 uur in Adres Onbekend op Radio West, dat live wordt uitgezonden vanaf de Tong Tong Fair.