Bijzondere ontdekking over Het Melkmeisje: Vermeer schilderde kunstwerk over

Een nieuwe ontdekking rondom Het Melkmeisje van Johannes Vermeer
Een nieuwe ontdekking rondom Het Melkmeisje van Johannes Vermeer © ANP
DEN HAAG - De Hollandse meester Johannes Vermeer heeft 350 jaar geleden Het Melkmeisje overgeschilderd. Dat blijkt uit geavanceerde onderzoeksmethodes en scans van het Rijksmuseum Amsterdam in samenwerking met het Mauritshuis uit Den Haag.
Op het wereldberoemde kunstwerk was eerst een vuurmand en een rek met kannen te zien, voordat Vermeer het overschilderde. Aanvankelijk veronderstelde men dat de kunstenaar zeer gedetailleerd te werk ging, totdat uit het onderzoek een onderschets tevoorschijn kwam. Daarop was zwarte verf te zien. Vermeer zette zijn werk eerst vluchtig op, voordat hij overging op details.
'Er is al zo veel onderzoek gedaan naar Het Melkmeisje dat we niet verwacht hadden nog zoiets duidelijks te ontdekken', zegt directeur Taco Dibbits van het Rijksmuseum tegen de NOS. 'Dankzij moderne technieken is dat toch gelukt.' De vondst zorgt voor een 'verrassend' beeld. 'Zo zorgt het overschilderen van het rek met kannen en de vuurmand voor meer rust en verstilling in de kamer van het melkmeisje. Niets leidt meer af van haar geconcentreerde bezigheid.'

Grote expositie van Vermeer

Naast Het Melkmeisje worden ook andere voorstellingen van Vermeer onderworpen aan onderzoek. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de meest geavanceerde technieken, die bijvoorbeeld ook gebruikt werd voor de restauratie van de Nachtwacht.
Het onderzoek werd gedaan naar aanleiding van een grote expositie in het Rijksmuseum, die vanaf 10 februari tot en met 4 juni 2023 te zien is. Daarin worden 27 schilderijen uit het oeuvre van Vermeer getoond. In totaal maakte de Hollandse meester zo'n 35 doeken.